Companii

România, o ţară săracă? Înmatriculările de maşini noi s-au dublat în cele mai sărace judeţe

România, o ţară săracă? Înmatriculările de maşini...

Autor: Bogdan Alecu

19.05.2019, 12:02 3663

Judeţele cu cele mai mari creşteri ale înmatriculărilor de maşini noi - Mehedinţi, Gorj, Covasna, Harghita şi Suceava - sunt cele care se află pe ultimele locuri în ex­por­turi, cifră de afaceri a companiilor şi salarii.

În Mehedinţi s-au înmatriculat în primele patru luni 181 de maşini, dublu făţă de perioada similară a anului tre­cut, în Gorj 307, cu 83% mai multe, iar în Covasna 209, cu 76% mai multe, potrivit datelor ZF pe baza infor­ma­ţiilor de la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înma­tri­culare a Vehiculelor (DRPCIV). Creşteri de peste 70% au mai fost înregistrate în Suceava, Dâmboviţa şi Teleorman.

„Rata mai ridicată de creştere vine şi din faptul că baza de comparaţie este una scăzută. Nivelul de vânzări de auto­ve­hicule noi în România este foarte scăzut, semni­ficativ mai mic decât în urmă cu un deceniu. Deşi am observat rate ridicate de creştere a înmatriculărilor de autovehicule noi, tre­buie remarcat faptul că vorbim totuşi de vânzarea a  sute de autovehicule în 4 luni, în judeţe care au populaţii de 200-300 de mii de locuitori“, a explicat Bogdan Belciu, partener, consultanţă de management, PwC România.

Creşterea înmatriculărilor vine şi în contextul în care salariul mediu la nivel naţional a ajuns la valoarea de 3.075 de lei net în luna martie 2019, în creştere cu 14% faţă de perioada similară din 2018, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO