Companii

Rondocarton Cluj, profit de 4,8 mil. euro

28.06.2006, 19:31 18

Producatorul de carton ondulat Rondocarton din Cluj, unul dintre principalii jucatori de pe piata de profil din Romania, a realizat anul trecut un profit brut de 4,8 mil. euro, potrivit datelor din Monitorul Oficial, valoare comparabila cu cea realizata in 2004.
Reprezentantii companiei nu au facut niciun comentariu pe aceasta tema.
In 2005, compania a raportat o cifra de afaceri de 22 de milioane de euro, in crestere cu 10% fata de 2004.
Reprezentantii companiei au anuntat la inceputul anului ca nivelul bugetat pentru cifra de afaceri este de 25 de milioane de euro, precizand ca atingerea acestei tinte va depinde de evolutia pietei.
Rondocarton este prezenta si cu activitati de export, principalele piete pe care acesta activeaza fiind Italia, Ungaria, Elvetia, Franta, Serbia si Republica Moldova. Exportul reprezinta 30% din vanzarile companiei.
Pentru acest an, Rondocarton a alocat aproximativ 4 milioane de euro pentru investitii, suma care se va concretiza in achizitia de noi utilaje. In acest fel, potrivit conducerii companiei, capacitatile de productie vor creste cu aproximativ 7%, iar noile bunuri urmeaza sa fie destinate atat pietei interne, cat si celei externe. Rondocarton realizeaza anual 30.000 de tone de carton ondulat.
Investitiile in cresterea capacitatii de productie au fost demarate in 2004. In acel an au fost alocate peste 1,5 milioane de euro pentru un nou spatiu de productie si alte 2,8 milioane de euro pentru achizitionarea unor noi utilaje. Anul trecut investitiile in utilajele de productie au continuat si s-au ridicat la aproximativ 2 milioane de euro. Materia prima folosita de producatorul de ambalaje clujean este importata in proportie de 60% din Austria, Germania si Cehia.
Actionarul majoritar al Rondocarton este firma austriaca Rondo Ganahl Aktiengesellschaft, care detine 92% din actiunile companiei, restul fiind in proprietatea mai multor persoane fizice romane si austriece.
Compania detine o cota de piata estimata de 18%, iar principalii competitori sunt Romcarton, Dunapack si Ecopack. Piata romaneasca de carton ondulat in valoare de 120 de milioane de euro este disputata de opt producatori. Acestia au o productie anuala totala de aproximativ 210.000 de tone. Din intreaga cantitate, 50% este transformata in ambalaje, restul fiind comercializata, sub forma placilor de carton ondulat, catre alte societati de transformare sau catre producatorii de mobilier.
Gradul de utilizare a cartonului ondulat pe cap de locuitor din Romania este cel mai scazut printre tarile care tin astfel de statistici, ajungand la 5 kilograme, in timp ce in Ungaria este de 30 de kilograme, in Germania de 65 de kilograme, Olanda si Belgia de aproximativ 82 de kilograme.
Pentru anul acesta reprezentantii Rondocarton estimeaza o crestere usoara a pietei ambalajelor, dupa ce in ultimii ani evolutia anuala nu a fost mai mare de 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO