Industria alimentară, un sector în care lucrează 170.000 de angajaţi, primeşte printre cele mai mici salarii din zona de producţie, astfel că un angajat dintr-o fabrică de lapte, mezeluri sau pâine ajunge la un câştig mediu net lunar de numai 2.200 de lei, în timp ce într-o fabrică de băuturi salariul este cu 1.100 de lei mai mare.
Industria alimentară, un sector evaluat la circa 50 de miliarde de lei, cu un număr de peste 170.000 de angajaţi, a rămas în urmă cu salariile faţă de alte sectoare, astfel că în ultimii cinci ani, salariul mediu net a crescut cu 68,2% până la 2.108 de lei în 2019, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică.
„De ceva timp industria alimen-tară funcţionează la relanti, iar pentru că firmele nu fac profituri mari, spun că nu pot să plătească mai mult. Cea mai mare problemă este că a fost modificată Legea dialogului social în 2011 şi este foarte greu să facem sindicate şi să reprezentăm angajaţii. De atunci solicităm modificarea din nou a legii şi în urmă cu un an am făcut un proiect şi l-am trimis la toate autorităţile şi partidele, iar abia acum a ajuns la Camera Deputaţilor“, spune Dragoş Fru-mosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (SindAlimenta).