Companii

Situaţie tensionată pe piaţa energiei: Un reactor de la Cernavodă intră în oprire planificată într-un moment de creştere accelerată a preţurilor. România importă zilnic energie

Situaţie tensionată pe piaţa energiei: Un reactor de...

Autor: Roxana Petrescu

06.05.2021, 15:10 3316

Nuclearelectrica, unul dintre cei mai mari producători de energie locali, anunţă că pe 9 mai va avea loc desincronizarea de la sistemul energetic naţional a Unităţii 2 a centralei de la Cernavodă. Oprirea planificată este un proces extrem de complex, cu investiţii iniţiate cu 24 de luni înainte de data opririi, care nu poate fi amânat. Problema este că această procedură are loc într-un moment de creştere dramatică a preţului la energie, Nuclearelectrica fiind unul dintre cei mai ieftini producători locali de energie.

“Nuclearelectrica anunţă că Unitatea 2 a CNE Cernavoda va intra în programul de oprire planificată  începând cu data de 09.05.2021. Desincronizarea de la Sistemul Energetic Naţional va avea loc la ora 11:00. Opririle planificate reprezintă proiecte complexe, iniţiate cu 24 de luni anterior datei planificate, având o echipă de management de proiect, grafic de realizare, planificare de resurse umane şi bugetare corespunzătoare”, spune Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica.

Începutul anului a venit cu o creştere accelerată a preţului energiei trazacţionate la zi, media primului trimestru fiind de 257 lei/MWh, cu 31% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut. Rapoartele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) arată că şi contractarea pe termen lung prin contractele bilaterale s-a scumpit semnificativ în ultimii ani. Dacă în 2017 media de preţ era de 170 de lei pe MWh, anul trecut piaţa s-a închis la 257 de lei pe MWh, cu peste 50% mai mult.

În aceste zile, preţul energiei pe piaţa spot s-a apropiat de pragul de 100 de euro pe MWh.

„Sunt mai mulţi factori, dar trebuie să ne uităm la evo­lu­ţia preţului certificatelor de emi­sii de CO2. Acolo stă o par­te din răspuns”, spun specialiştii din piaţă.

Certificatele de emisii sunt parte a mecanismului european, stabilit în 2005, privind reducerea poluării, companiile responsabile pentru emiterea de CO2 ca urmare a proceselor de produc­ţie fiind obligate să facă dovada unui astfel de instrument pentru fiecare tonă emisă.

O parte din alocările de certificate sunt gratuite, companiile care depăşesc ceea ce primesc fiind obligate să achiziţioneze certificatele, la preţul pieţei, altfel riscând amenzi. Problema este că de la începutul anului, preţul certificatelor de emisii a explodat. Astfel, datele de la European Energy Exchange (EEX), platforma pe care se tranzacţionează aceste instrumente, arată că dacă media anului trecut a fost de 24 de euro pe certificat, apropiată de cea din 2019, acum tranzaţiile se închid la o valoare de aproape 50 de euro pe unitate.

Pe plan local, cea mai lovită companie din sectorul producerii de energie de această evoluţie a preţului certificatelor de CO2 este Complexul Energetic Oltenia. Anul trecut, Complexul Energetic Oltenia a generat 16,5% din energia României.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO