Companii

Statul vrea sa se asigure ca va primi oferte pentru Petrom, afirma analistii

01.08.2003, 00:00 13



Privatizarea Petrom prin vanzarea unui pachet de 33 - 34% din actiuni, concomitent cu o majorare de capital, arata preocuparea Guvernului de a asigura un grad cat mai ridicat de atractivitate si ingrijorarea ca marile companii nu sunt interesate de acest proces, apreciaza analistii.



"Decizia de privatizare a Petrom prin vanzarea unui pachet de 33% din actiuni, urmata de o majorare de capital, semnalizeaza posibila ingrijorare a autoritatilor ca nu vor atrage interesul unor mari firme internationale", a declarat Dragos Cabat, chartered financial analyst (analist financiar atestat international) si presedinte al Asociatiei Romane a Analistilor Financiari (RAIP).



In opinia lui, investitorii mari, cum ar fi British Petroleum, Shell, sau companii americane puternice, detin resursele financiare necesare preluarii directe a pachetului majoritar, in special in acest an, cand profiturile firmelor din industrie au fost ridicate de pretul mare al petrolului si al gazelor naturale. De asemenea, Cabat apreciaza ca aceste companii doresc o participare majoritara, fara alte complicatii ulterioare.



"O strategie de privatizare prin doua operatiuni implica unele complicatii procedurale - oferta publica, drepturi de preemptiune pentru actionari, stabilirea unui pret de oferta «echitabil» pentru minoritari - pe care firmele mari doresc sa le evite. In schimb, companii de «rangul al doilea», eventual si cu un aliat din Romania, sunt obisnuite cu astfel de proceduri complicate si doresc sa imobilizeze sume mai reduse in prima instanta, dar sa obtina controlul Petrom", a adaugat Cabat.



Si analistii internationali considera ca interesul pentru preluarea Petrom va aparea, mai degraba, din partea companiilor regionale decat de la gigantii mondiali din domeniu.



"Companiile americane nu s-au implicat aproape deloc in regiune. Nu as fi surprins sa nu existe nici o oferta americana", a declarat Matthew Vogel, director la banca de investitii Barclays Capital, citat de Reuters. "OMV si MOL vor fi foarte interesate", a adaugat el.



In acelasi timp, Liviu Giugiumica, director general al BRD Invest, considera important pretul la care va fi efectuata majorarea de capital, care ar trebui sa se situeze in apropierea celui platit pentru pachetul de 33%.



"Pentru investitorul strategic este un avantaj, pentru ca investeste in propria societate. In cazul celorlalti investitori din companie, o majorare de capital le dilueaza participatia. Evident, actuala strategie reprezinta o formula de a atrage mai mult interes", a spus Giugiumica.



O alta problema identificata de Cabat este aceea a valorificarii ulterioare a pachetului de actiuni care ramane in proprietatea statului roman. El a mai aratat ca vanzarea unui pachet reprezentand 33% din capitalul Petrom aduce la buget o suma mai mica.



"Oricum o luam aceasta varianta defensiva de privatizare pare o decizie contraproductiva. Sa vedem ce va iesi pana la urma. In orice caz, inceputul a fost cam «ampiedicat»", a conchis analistul financiar.



Guvernul a aprobat, marti, strategia de privatizare a Petrom, stabilind ca procesul sa fie realizat prin vanzarea directa a 33-34% din actiuni catre un investitor strategic, participatia acestuia la capitalul social al SNP crescand, concomitent, la 51%, printr-o majorare de capital. Petrom are o valoare bursiera de 1,6 miliarde dolari. Ieri la Bursa Petrom a inchis la 1.400 de lei, tranzactionandu-se 4,4 milioane de actiuni.



Petrom, care este cea mai mare companiei romaneasca are venituri anuale de 2,3 miliarde dolari. Anul trecut, profitul net a fost de 57 demilioane de dolari, in scadere fata de anul anterior. Petrom este o companie greoaie cu un numar mare de salariati - 60.000. analistii cred ca Petrom trebuie sa aiba 8-9.000de salariati pentrua avea aceeasi rentabilitate ca marile firme petroliere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels