Companii

Testul HPV contribuie la depistarea cancerelor cervicale

11.12.2003, 00:00 18



Verificarea prezentei virusurilor cu transmisie sexuala care determina aparitia cancerului cervical la femei s-ar putea dovedi mult mai adecvat pentru depistarea eventualelor cazuri decat testele conventionale, informeaza New Scientist, care citeaza un nou studiu clinic, considerat cel mai robust de pana acum.



Conform studiului realizat pe un numar de 11.000 de femei, incercarile de detectare a papilovirusului identifica in proportie de 97% cazurile precanceroase. Testele conventionale, care se bazeaza pe examinarea vizuala a celulelor cervicale, permit detectarea a numai 76% dintre cazuri.



Papilovirusul este prezent la una din cinci tinere si se raspandeste prin contact sexual. Desi numai un numar redus de femei cu papilovirus dezvolta cancer cervical, aproape toate cazurile de declansare a bolii provin de la o infectie.



Legatura dintre infectie si cancer cervical este atat de precis stabilita incat Food and Drug Administration a aprobat deja examenele clinice de detectare a papilovirusului, in cursul anului 2003, dar numai impreuna cu testele conventionale.



Peter Sasieni, membru al Cancer Research UK si coordonatorul studiului, a sugerat ca testarea HPV ar trebui sa fie primul pas in programul de identiicare a cancerului cervical.



"Este un test mult mai precis", apreciaza Sasieni. El considera ca testul HPV ar putea duce la salvarea a 500 de vieti si prevenirea a 1.000 de cazuri de cancer cervical anual, in Marea Britanie.



Totusi, purtatorul de cuvant al programelor preventive din cadrul National Health Service sustine ca este nevoie de mai mult decat atat. "Avem un program de detectare de succes, nu vom renunta la el pentru ceva relativ nou si care nu ofera dovezi serioase", a declarat responsabilul citat, pentru New Scientist.



Testele de rutina pentru femei au determinat oricum reducerea numarului de decese din cauza cancerului cervical cu circa 40% in Regatul Unit si progrese remarcabile sunt observate si in alte state care au implementat programe similare. Examenul clinic presupune analizarea celulelor cervicale la microscop, pentru observarea eventualelor celule de o forma mai ciudata, care pot fi considerate precursori ai cancerului.



Dar aceasta metoda nu este infailibila, pentru ca se axeaza pe vigilenta analistului, care poate pierde din vedere una singura dintre cele circa o suta de celule de pe o lamela, asa cum nu este exclus ca in mostra prelevata sa nu se nimereasca nici o celula suspecta.



In schimb, testul HPV este "an alb sau negru", deoarece presupune la analiza ADN pentru identificarea prezentei a 13 culturi de papilovirus considerate cele mai riscante din punct de vedere al cancerului cervical.



Toate femeile implicate in studiu au fost testate atat prin metoda conventionala cat si pentru papilovirus, astfel incat rezultatele testelor au putut fi comparate. Circa noua% dintre femei erau purtatoare de papilovirus dar numai cateva prezentau semnale ale instalarii unei forme incipiente de cancer cervical.



Acest lucru inseamna ca testul HPV este mai putin specific decat testul conventional, ducand la avertismente si pentru femei care nu au nici o problema de acest gen. Dar studiul clinic, nevoit sa urmeze reguli stricte, a oferit dovezi mai clare decat toate examenele conduse pana acum, iar echipa cere realizarea unui studiu clinic mult mai amplu, pe un numar de 250.000 de femei, pentru investigarea efectelor verificarii HPV asupra ratei de imbolnavire de cancer cervical.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels