Companii

Transelectrica a facut receptia primei faze a unui proiect de investitii de 34 mil. euro

28.06.2006, 20:07 22

Compania nationala de transport al electricitatii Transelectrica a anuntat ieri punerea in functiune a statiei de 400 kV de la Gutinas, in valoare de 18 milioane de euro. Aceasta este prima etapa de modernizare a statiei, proiectul avand in totalitate o valoare de 33,6 milioane de euro. Contractorul general este gigantul elvetiano-suedez specializat in furnizarea de echipamente si servicii energetice ABB.
Proiectul este finantat prin credit extern asigurat de Nordic Investment Bank, in proportie de 70%, si din surse proprii Transelectrica, 30%.
Punerea in functiune a statiei Gutinas face parte dintr-un proiect mai amplu al Transelectrica prin intermediul caruia se urmareste retehnologizarea, in perioada 2006-2016, a circa 70% din statiile sale de transformare pentru a creste siguranta in exploatare si a reduce impactului asupra mediului
"Proiectul de retehnologizare a statiei Gutinas cuprinde constructia a trei noi statii de inalta tensiune de 400, 220 si 110 kV, care vor inlocui complet statia cea veche. Statia Gutinas are o importanta strategica la nivelul Sistemului Energetic National prin care se asigura alimentarea cu energie electrica a intregii zone de nord-est a tarii", a declarat Stelian Gal, directorul general al Transelectrica.
Gal a fost numit recent in functia de presedinte al Consiliului de Administratie, inlocuind-o din functie pe Felicia Rasacanu, potrivit unui ordin al ministrului economiei.
Transelectrica, firma de stat, urmeaza sa listeze pe Bursa in lunile urmatoare un pachet de 10% din actiuni. Compania si-a bugetat pentru acest an un profit de 45 mil. euro la o cifra de afaceri de circa 500 mil. euro.


Oferta suprasubscrisa
Transelectrica a scos la vanzare prin oferta publica initiala primara 7,3 mil. actiuni. Perioada de subscriere a inceput la 14 iunie si se incheie astazi, pretul unei actiuni fiind de 16,8 lei, iar valoarea totala a pachetului de 123,14 mil. lei (circa 35 mil. euro). Oferta a fost suprasubscrisa de peste 3,3 ori, conform ultimelor informatii dipsonibile, existand cereri de subscriere pentru 24 mil. actiuni. Broker Cluj a anuntat ieri ca a subscris in cadrul ofertei un numar de 600.000 actiuni in valoare de 10,08 mil. lei, reprezentand circa 8,2% din numarul total de actiuni oferite publicului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO