Companii

Trei branduri româneşti cu nume ruseşti domină piaţa de vodcă

Trei branduri româneşti cu nume ruseşti domină piaţa...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

28.12.2014, 09:29 7556

Cele mai mari vândute trei branduri de vodcă de pe plan local sunt Stalinskaya, Scandic Vodka şi Sankt Petersburg, toate cu nume ruseşti, însă toate sunt mărci româneşti, arată o analiză ZF pe baza datelor companiei de cercetare de piaţă IWSR.

Liderul pieţei de vodcă este brandul Stalinskaya, produsă la Bucureşti de compania Prodal’94, care este şi unul dintre cele mai vândute branduri de băuturi spirtoase de pe plan local. Stalinskaya, lansată în 1996, este unul dintre cele mai importante branduri din portofoliul companiei, cu volume de 2,5 milioane de litri anul trecut. Brandul Stalinskaya este prezent şi în ţări europene precum Italia, Germania, Spania, în majoritatea ţărilor vecine României (Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Cehia si Moldova) precum şi în ţări aflate la mare distanţă  cum ar fi China, Chile, Armenia, Bangladesh sau Vietnam. Pe locul doi în topul celor mai vândute branduri în volum de vodcă din România stă Scandic Vodka produs de Scandic Distilleries. Această companie face parte din portofoliul de societăţi deţinute de antreprenorii Ioan şi Viorel Micula, proprietarii grupului European Drinks&Food.

Al treilea cel mai vândut brand de vodcă de pe plan local este Sankt Petersburg, arată datele IWSR. Cele trei branduri locale concurează pe această piaţă cu brandurile Absolut Vodka, importat de Pernod Ricard România şi Finlandia, din portofoliul Brown Forman şi adus în România de BDG Import.            

Vodca, o băutură tradiţional rusească, umple anual în România echivalentul a 500 de milioane de pahare, adică în jur de 20 de milioane de litri. Vodca este a doua cea mai consumată băutură spirtoasă din România, după băuturile cu arome.

Cei mai mari producători locali de băuturi spirtoase sunt Alexandrion Grup România, fondat de Nawaf Salameh, Scandic Distilleries, companie deţinută de antreprenorii locali Ioan şi Viorel Micula şi Prodal ’94, producător deţinut de Kanani Jabbar şi Kanani Jabbar.  Ei concurează cu importatori precum BDG Import ( Jack Daniel’s), Pernod Ricard (Ballantine’s), PPD România ( J&B) sau Cristalex ( Teacher’s).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO