Companii

Vanzarea Rompetrol nu va schimba piata, ci rafinaria

28.08.2007, 18:45 17

Piata romaneasca a produselor petroliere nu va simti niciun impact in urma vanzarii unui pachet de 75% din actiunile grupului Rompetrol catre compania petroliera de stat din Kazahstan, KazMunaiGaz, cred principalii competitori ai grupului controlat pana ieri de Dinu Patriciu.
"Schimbarea in actionariatul unei companii nu duce implicit la modificarea structurii pietei pe care activeaza. Nu cred ca piata produselor petroliere va resimti vreun impact dupa aceasta tranzactie prin simplul motiv ca dimensiunile se pastreaza", spune Constantin Tampiza, directorul general al filialei locale din Romania a grupului petrolier rusesc Lukoil.
Pana la aceasta tranzactie, Rompetrol se lupta pentru pozitia secunda pe piata cu Lukoil, cele doua companii fiind foarte apropiate atat din punctul de vedere al cifrei de afaceri, cat si al structurii de business. Ambele companii detin cate o capacitate de rafinare si retele de distributie de aproximativ 300 de benzinarii fiecare.
"Patriciu a obtinut un pret foarte bun in aceasta tranzactie. Ganditi-va numai la cat s-a incasat in cazul altor tranzactii din piata de profil! Marele avantaj al acestei tranzactii este faptul ca prin aceasta Rompetrol isi securizeaza accesul la resurse. Petromidia va avea o sursa de alimentare mai buna, iar capacitatea acesteia va fi adusa la un alt nivel", a completat seful Lukoil Romania.
Nici Petrom, cea mai mare companie romaneasca aflata in portofoliul grupului petrolier austriac OMV, nu crede ca mutarea lui Patriciu va avea vreun impact notabil asupra pietei de produse petroliere din Romania.
"Modificarea structurii actionariatului Rompetrol Group, confirmata astazi, nu va avea un impact direct asupra pietei de titei din Romania. Rompetrol este si va ramane, cel mai probabil, un competitor puternic in sectorul de downstrem din Romania, care este nu numai un sector cu dezvoltare rapida, dar si unul foarte competitiv", spun reprezentantii Petrom.
Reprezentantii filialei locale a grupului petrolier ungar MOL au declarat ca "nu comenteaza tranzactiile companiilor private".
In opinia lui Tampiza, Rompetrol este o companie care depinde de sursele de titei, iar KazMunaiGaz are rezerve semnificative de petrol si capacitati reduse de rafinare. Totusi, tranzactia va creste profitabilitatea Rompetrol, care va avea asigurate sursele de titei si isi va imbunatati reteaua de distributie a carburantilor.
"Interesul firmei KazMunaiGaz este cel al unei firme de stat cu rezerve mari care cauta capacitati de rafinare, pentru ca orice firma este interesata sa aiba capacitati de rafinare. Prin aceasta tranzactie, KazMunaiGaz a preluat si o rafinarie, si o retea de distributie a carburantilor si se apropie de pietele europene, de Marea Mediterana", a adaugat Tampiza.
Grupul Rompetrol este controlat prin intermediul Rompetrol Holding la care Patriciu detinea aproximativ 80% din actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO