Companii

VIDEO ZF LIVE: Românii încep să cheltuie din dobânzile de la bancă, după ce şi-au înfrânat tentaţia timp de cinci ani

Autor: Ştefan Stan

11.05.2014, 19:12 305

„Dacă economia a crescut până anul trecut în special pe partea de cerere externă, cererea internă performând destul de slab, la fel şi investiţiile, anul acesta avem o accelerare puternică a vânzărilor cu amănuntul. Vorbim de cifre de 10% în termeni de volume, ceea ce arată clar că partea de cerere internă în zona de consum recuperează şi crează premise pentru o creştere economică mult peste aşteptările iniţiale”, a spus Ionuţ Dumitru.

În timpul crizei, depozitele la bănci au crescut mult fără ca veniturile să aibă o creştere semnificativă , ceea înseamnă că românii preferau să economisească în loc să consume. În prezent, când vorbimde dobânzi la depozite de aproximativ 2%, românii sunt descurajaţi de dobânzile foarte mici la economisire şi decid să cheltuiască mai mult, după o perioadă lungă în care şi-au înfrânat această tendinţă.  

„Economai creşte dar decelerează. Oamenii continuă să economisească, dar mai puţin, ci mai degrabă scot o parte din dobândă şi decid să consume. Deja vorbim de cinci ani de criză în care oamenii şi-au înfrânat tentaţia de a consuma şi cheltui”, a spus Ionuţ Dumitru. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels