Companii

VIDEO ZF Live. Când vor ceda buticurile şi alimentarele de la colţul blocului în faţa supermaketurilor conduse de multinaţionale? Urmăriţi înregistrarea ZF Live de luni, 2 decembrie, cu Raluca Răschip, GFK România

Autor: Octavian Calei

02.12.2013, 13:52 694

Supermarketurile, hipermarketurile şi discounter-ii au ajuns să deţină pentru prima oară o cotă majoritară din piaţă, în timp ce în Austria comerţul modern reprezintă 83%, a spus Raluca Răschip, consumer goods&retail director Gfk România, în cadrul emisiunii ZF Live.

“2013 este primul an în care comerţul modern este majoritar, acoperă 53% din piaţă, restul este comerţ tradiţional”, a declarat Raluca Răschip.

Răschip apreciază că în continuare vor fi achiziţii de lanţuri locale de către cele internaţionale, iar comerţul modern va câştiga teren într-un ritm de 3% pe an.

“Deşi veniturile românilor nu au crescut, retailerii internaţionali investesc în continuare pentru că ei au de câştigat din consumul actual. Mâncarea şi băutura reprezintă peste 40% în total cheltuieli din bugetul familiei. Atracţia este foarte mare pentru retaileri”, a spus Raluca Răschip.

Odată cu expansiunea comercianţilor multinaţionali şi cu un context economic dificil, au început să prospere mărcile private, care în prezent au 15% cotă de piaţă.

“În Germania sau Anglia, mărcile private acoperă peste 40% din piaţă. Mărcile premium vor câştiga, vor ieşi în continuare învingătoare. Cele care sunt pe clasa de mijloc vor avea de suferit. În prezent are peste 40%, dar acest segment tinde să se reducă”, a explicat reprezentatul Gfk la ZF Live.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO