Companii

Viessmann: A fost un semestru extrem de imprevizibil, in care am schimbat bugetul luna de luna

Viessmann: A fost un semestru extrem de imprevizibil, in care am schimbat bugetul luna de luna
16.08.2009, 16:15 98

Viessmann Romania, subsidiara locala a producatorului german de centrale termice Viessmann, estimeaza pentru anul acesta o scadere cu 25-30% a cifrei de afaceri, pana la 28-30 mil. euro, in conditiile in care vanzarile de centrale termice se vor prabusi anul acesta si vor scadea cu 50-60% fata de 2008.

"Ne confruntam cu un blocaj financiar pe piata, influentat si de aspecte psihologice, pentru ca acum clientul final evita sa se angreneze intr-o investitie pe care nu o poate controla. In varianta optimista ne asteptam la o scadere de 25-30% a businessului, iar in previziunile pesimiste scaderea va ajunge la 35%", a declarat Olimpiu Achim, directorul general al Viessmann Romania, compania care a fost in 1998 prima subsidiara directa din Romania deschisa de un producator extern de centrale termice.

"Grupul Viessmann a decis sa intre pe piata romaneasca inca din 1998, cand mediul economic era departe de a fi dezvoltat. Criza de acum nu se compara cu situatia de atunci, cand nu existau structuri ale economiei de piata, accesul la valuta era dificil, iar fluctuatiile de curs erau imense", spune Achim. Compania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 40 mil. euro, in crestere cu 20% fata de anul anterior. Viessmann are in prezent o cota de piata de 12,5% in categoria centralelor de apartament si de 17% la centralele murale in condensatie, cu puteri mai mari de 24 kW, potrivit estimarilor proprii. In plus, compania are o cota de piata de 33% din segmentul cazanelor de pardoseala cu arzator, pentru aplicatii civile si industriale.

Compania a inregistrat in primul semestru o scadere de 40% a cifrei de afaceri, dar spera intr-o revenire in al doilea semestru, cand incepe sezonul centralelor termice. Achim afirma ca in primul semestru nu s-a putut discuta de un buget de marketing, ci s-a discutat punctual pe fiecare decizie luata.

"A fost un semestru extrem de imprevizibil, in care am schimbat bugetul luna de luna din cauza inconstantei vanzarilor. Componenta de cadere a variat si am redus cheltuielile de marketing cu circa 50% fata de anul precedent", spune directorul general al Viessmann Romania.

In acest context, piata centralelor termice va scadea anul acesta cu circa 50-60%, pana la 100 mil. euro, de la nivelul de 250 mil. euro inregistrat in 2008.

El considera ca in 2010 vom asista la o "miscare sanatoasa" a economiei, dupa ce va fi redus consumul. Reprezentantii Viessmann considera ca statul nu are forta sa intervina in economie, insa au pretentia ca deciziile pe care le ia sa nu afecteze mediul economic.

"Economia reala a scazut, dar nu la modul ingrijorator, pentru ca anul trecut a fost o dezvoltare generata de consum. Practic, cu o scadere economica de 8,5% vom ajunge la nivelul anului 2007. Economiile puternice din Germania, Italia sau Franta dau semnale de revenire in trimestrul trei, iar incepand de anul viitor economia reala va fi trasa dupa ea", considera Achim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO