Companii

Volksbank Leasing se reorienteaza catre finantarea achizitiei pe real estate

01.04.2005, 00:00 34

Volksbank Leasing Romania a incheiat contracte de leasing in valoare neta de aproximativ 50 de milioane de euro anul trecut, in crestere cu peste 50% fata de anul precedent.


"Rezultatele obtinute in anul 2004 ridica valoarea celor 13.000 de contracte incheiate din momentul intrarii companiei pe piata romaneasca, in anul 2000, la peste 250 de milioane de euro", a declarat Udo Birkner, directorul general al VB Leasing International. Profitul net al companiei a fost de 2,1 milioane de euro.


Ponderea cea mai mare in rezultatele companiei o detin contractele de achizitionare de autovehicule, aproximativ 96% din cifra de afaceri apartinand acestei categorii de finantare. Anul trecut, piata auto din Romania a inregistrat o crestere puternica, ajungand la aproximativ 2 mld. euro, potentatorii acestei piete fiind companiile de leasing si institutiile financiare cu activitati pe acest segment.


"Anul trecut am inregistrat o crestere extrem de rapida pe segmentul finantarii achizitiei autocamioanelor, cu 400% mai mult fata de anul 2003. Aproximativ 37% din cifra de afaceri a VB Leasing a fost realizata pe acest segment de activitate", a mai afirmat Birkner. Compania estimeaza ca detine o cota de piata de peste 5% din totalul finantarilor achizitiei de autocamioane.


Pe segmentul achizitiei de autoturisme, VB Leasing a realizat contracte cu o pondere de 59% din cifra de afaceri. Pe primul trimestru al acestui an, compania a incheiat contracte cu o valoare totala de peste 20 de milioane de euro.


Obiectivul pe termen scurt stabilit de VB Leasing este de a intra pe piata leasingului imobiliar, destinat finantarii achizitiei de spatii industriale si de birouri. "Acest instrument financiar este relativ nou, fiind introdus pe piata in urma cu aproximativ un an. Chiar daca piata romaneasca nu este inca dezvoltata, ponderea leasingului imobiliar fiind de 1,5% din totalul pietei, potentialul de dezvoltare este foarte mare, in stransa legatura cu dezvoltarea pietei imobiliare", a sustinut Razvan Diaconescu, administratorul VB Leasing Romania.


"Compania vizeaza o crestere a cifrei de afaceri cu peste 50% pentru anul in curs, bazata si pe extinderea operatiunilor de finantare a achizitiilor de flote de transport rutier", a explicat Birkner. Un alt segment subdezvoltat al pietei, pe care VB Leasing intentioneaza sa isi extinda operatiunile este finantarea achizitiilor de automobile second-hand.


Piata leasingului din Romania, ca valoare a contractelor incheiate, s-a ridicat la aproximativ 1,6-1,7 miliarde de euro anul trecut, estimarile pentru acest an indicand o valoare a acestei pietei de peste doua miliarde de euro, conform datelor Asociatiei Leasingului Bancar.


Cea mai mare pondere in totalul pietei o detin companiile de leasing subsidiare ale bancilor, urmate de companiile de leasing captive, care apartin importatorilor sau dealerilor de autovehicule, si companiile independente.


O clasificare a contractelor de leasing in functie de perioada de timp indica faptul ca 60% dintre acestea sunt cuprinse intre 1 si 3 ani, 31% intre 3 si 5 ani, iar restul de 9% au o maturitate mai mare de cinci ani. Cea mai mare parte a contractelor, respectiv de 65%, a vizat bunuri provenite din import.


VB Leasing are sucursale in Bucuresti, Timisoara, Cluj, Constanta, Iasi si Brasov.


Compania este prezenta pe piata romaneasca din septembrie 2000, avand ca actionari VB Leasing International, cu 80% din actiuni si Volksbank Romania cu 20% din actiuni.


VB Leasing International este detinuta in proportii egale de catre compania austriaca Immoconsult Leasing, care are ca actionar banca austriaca Ovag, si de catre VR Leasing Germania, companie detinuta de bancile germane DZ Bank si WGZ Bank.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO