Constructii & Imobiliare

C&W Echinox: Stocul de spaţii industriale şi logistice va atinge 3 mil.de metri pătraţi la finele anului

C&W Echinox: Stocul de spaţii industriale şi logistice...

Autor: Cristina Bellu

27.07.2017, 13:28 194

Piaţa locală a spaţiilor industriale şi logistice care acoperă un stoc de 2,65 milioane de metri pătraţi în prezent, va ajunge până la finele anului la 3 mil. de metri pătraţi,  potrivit unui raport realizat de Cushman & Wakefield Echinox.

Capitala, alături de Timişoara, Cluj, Ploieşti, Braşov şi Piteşti concentrează aproape 90% din stocul actual, în timp ce regiunea Moldovei a fost evitată de majoritatea investitorilor din cauza infrastructurii slab dezvoltate.

De altfel, şi noile proiecte sunt concentrate în aceleaşi oraşe. Astfel, dintr-un stoc nou de aproximativ 450.000 de metri pătraţi propus spre livrare în 2017, Bucureştiul va atrage 56%, Timişoara 14%, iar oraşul Piteşti 9%.

„Piaţa logistică şi industrială este într-o etapă de dezvoltare efervescentă, atât din perspectiva cererii, cât şi a ofertei. Anul 2017 a continuat tendinţa din 2016, remarcându-se printr-un nou record atât al livrărilor, cât şi al tranzacţiilor, cu un volum de peste 300.000 de metri pătraţi închiriaţi în primul semestru. Suntem încrezători că şi în următorii 2 – 3 ani se va menţine această tendinţă”, explică Rodica Târcavu, Partner, Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

Pe fondul cererii în creştere, rata de neocupare a spaţiilor industriale a scăzut, la nivel naţional, spre nivelul de 4%, în timp ce în Bucureşti gradul de neocupare este de 3%, ţinând cont că dezvoltatorii nu mai au spaţii mari disponibile spre închiriere.

În prima jumătate a acestui an, cererea a venit în special din sectoarele de retail şi comerţ electronic (35%), respectiv logistică şi distribuţie (33%).

În ultimul an, chiriile solicitate au urcat uşor şi variază între 3,95 şi 4,25 euro/mp/lună în Bucureşti, între 3,5 şi 3,8 euro/mp/lună în Cluj şi între 3,4 şi 3,7 euro/mp/lună în Timişoara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO