Cum să locuiești mai bine?

CUM SĂ LOCUIEŞTI MAI BINE? La fereastră: draperii sau jaluzele? De ce?

03.03.2022, 16:40 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Oricât de căutată ar fi lumina na­tu­rală, perdelele, draperiile, jaluze­le­le sau storurile devin şi ele im­por­tante, pentru a crea intimitate sau, la nevoie, întuneric. Mai mult, aduc şi cu­loare pentru completarea ame­na­jării unei încăperi. Dar care este cea mai bună alegere dintre atâtea va­riante? Arhitecţii spun că totul de­pinde de stilul dorit, de suprafaţă şi de destinaţia camerelor.

„Draperiile arată frumos dacă sunt lungi şi ating pardoseala. Sunt ele­gante şi creează o senzaţie de înăl­ţime a camerei. Se pot face dintr-o mulţime de materiale, din diverse cu­lori, modele şi texturi şi pot fi o pre­zen­ţă foarte importantă în cameră. Însă nu sunt neapărat practice“, spune arhitecta Andreea Ştefan.

Una dintre cauze stă în faptul că dra­periile ocupă mai mult loc în ca­meră. De regulă, dacă nu se optează pentru încălzire în pardoseală, radia­toa­rele se montează sub fereastră, ceea ce distanţează perdeaua şi dra­pe­ria de perete. De aceea, dacă spa­ţiul este redus, ar fi indicată mai degrabă alegerea unui stor.

„În plus, draperiile adună praf. Ştim cu toţii că locuitul la oraş aduce cu sine o cantitate din ce în ce mai ma­re de praf în casă, iar ţesăturile ac­ţionează ca un magnet. Trebuie să ai în vedere şi curăţarea lor atunci când optezi pentru această soluţie.“

Draperiile sunt totodată grele, iar dacă plafonul de care se prinde galeria sau şina este din rigips, e ne­voie de certitudinea că acesta suportă greutatea materialelor şi că nu există riscul să se desprindă.

O soluţie ar fi alegerea ţesăturilor mai subţiri şi mai uşoare sau croite cu mai puţine falduri.

„Storurile/jaluzelele sunt o altă soluţie la problema intimităţii şi se pot realiza din diverse materiale, în funcţie de stilul dorit. De exemplu, într-o amenajare stil colonial, în culori deschise şi materiale naturale, poţi alege nişte jaluzele din lemn, care să completeze aspectul general. Sau, dacă vorbim de o cameră cu funcţionalitate de birou, atunci storul este o soluţie practică, nu-ţi doreşti o perdea care să atârne peste blatul de lucru“, mai spune Andreea Ştefan.

De asemenea, jaluzelele sunt potrivite pentru spaţii reduse, unde este recomandată această variantă care se poate monta şi direct pe fereastră, fără să mai incomodeze în niciun fel.

„În concluzie, ambele variante sunt frumoase şi pot fi folosite cu succes în amenajări. Ca soluţie de compromis, dacă ai un spaţiu micuţ, însă îţi doreşti ţesături bogate care să acopere fereastra, există şi varianta storurilor romane, cu falduri, care sunt mai elegante decât jaluzelele, potrivite pentru un dormitor sau living cu dimensiuni reduse.“

 

 

 

♦ Ziarul Financiar a început o serie de articole despre cum putem locui mai bine şi despre criteriile de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem cum va arăta viitorul „acasă” ♦ Dacă doriţi să ne împărtăşiţi idei, sugestii, noi teme de abordat în cadrul rubricii, aşteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa alina.vasiliu@zf.ro.