Arts & Design

Cea mai scumpă monedă din lume valoreaza 7,6 milioane de dolari. Ce intrigi o înconjoară

04 mar 2012 1727 afişări de Alexandru Matei
Din aceeaşi categorie
Cea mai scumpă monedă din lume şi intrigile care o înconjoară

Cea mai scumpă monedă din lume, Double Eagles emisă în 1933, a fost adusă pentru un turneu european, aflându-se acum la Londra, scrie Daily Mail.

Deşi au fost bătute aproape jumătate de milion de monede de acest tip în 1933 în timpul Marii Recesiuni, majoritatea au fost topite înainte de a părăsi monetăria ca parte a unui plan menit să stabilizeze economia americană.

Numai 13 astfel de monede mai există în prezent, iar în 2002 una dintre ele a fost vândută pentru 7,6 milioane de dolari, devenind astfel cea mai scumpă monedă vândută vreodată la licitaţie.

Moneda este o legendă printre colecţionari, una singură aflându-se în mâinile unui investitor privat, restul fiind în proprietatea statului american. Moneda aflată acum în Europa este una dintre cele două pe care Monetăria americană le-a donat Institutului Smithsorian în 1933.

"Nu se ştie ce preţ s-ar putea obţine dacă o astfel de monedă ar fi scoasă la licitaţie. Această monedă este unică, iar dacă una dintre ele ajunge în proprietatea cuiva, respectivul va fi vânat de guvernul american", spune Peter Swanston, diretor executiv al Biroului Monetăriei din Londra. "Este privită de colecţionari drept cea mai faimoasă monedă, cea despre care vorbesc şi pe care toţi ar vrea să o deţină pentru că este incredibil de rară".

Moneda cu o valoare nominală de 20 de dolari a fost urmărită de Serviciile Secrete americane de mai bine de 60 de ani pentru a fi scoasă din circulaţie.

Intrigile din jurul ei au fost reaprinse în august anul trecut după un proces lung generat de descoperirea a zece astfel de monede de către familia unui bijutier din Philadelphia.

Double Eagles a fost lansată în circulaţie prima dată în 1859, dar cele 445.500 de monede bătute în 1933 nu au fost puse niciodată în circulaţie pentru că preşedintele american Franklin Delano Roosvelt a emis un ordin prin care interzicea eliberarea de aur pe piaţă de către Monetărie.

Decizia a fost o măsură disperată menită să salveze sistemul bancar ce se afla în pericol de prăbuşire din cauza retragerilor masive de aur ale populaţiei.

În 2003, Joan Langboard, fiica unui bijutier din Philadephia, a descoperit zece astfel de monede în caseta de depozitare de la bancă a tatălui său. Ea a spus că cel mai probabil tatăl său a obţinut monedele în mod legal. Langboard a înştiinţat Monetăria despre descoperirea monedelor şi au cerut autentificarea acestora.

Instituţia a confirmat că monedele erau veritabile, ulterior confiscându-le şi motivând decizia prin faptul că aceste monede rare "au fost luate într-un mod ilegal" Monetăriei la mijlocul anilor '30 şi că acum au fost "recuperate".

În urma procesului s-a decis că monedele aparţin guvernului şi că nu vor fi returnate familiei.

În 2002, casa de licitaţii Sotheby's a vândut o astfel de monedă pentru 7,6 milioane de dolari. Acea monedă, care este posibil să fi făcut parte din colecţia regelui Farouk al Egiptului, a apărut atunci când un colecţionar a încercat să o vând unui agent sub acoperire.

După o bătălie legală, acestuia i s-a dat dreptul de a o vinde, cu condiţia să împartă suma obţinută cu Monetăria.