Style

Ia-ţi adio de la patru ace

22 feb 2013 1292 afişări de Ioana Mitu
Din aceeaşi categorie

Cel puţin asta par să spună designerii internaţionali care deşi promovează din ce în ce mai mult costumele couture pentru bărbaţi, folosesc materiale mai puţin rigide, asocieri excentrice de imprimeuri şi accesorii clasice reinterpretate.

Cravate înflorate asortate la cămăşi cu imprimeuri geometrice, sacouri lejere şi pantaloni suflecaţi sunt câteva dintre trendurile care anunţă un sezon relaxat pentru oamenii de afaceri şi nu numai.

 

Pentru colecţia primăvară- vară, care va fi prezentă în magazinele Valentino for men (pe care brandul inten­ţio­nează să le deschidă curând în Paris, Londra şi Milano), designerii Maria Grazia Chiuri şi Pierpaolo Picciolo au promovat stilul couture, însă cu accente sportive. Colecţia de sezon cuprinde tricouri polo reinterpretate, materiale mixte şi forme exagerate care dau impresia de rotunjime. Fiecare ţinută a fost accesorizată cu o pereche de sneakeri bătuţi cu ţinte de cauciuc- echivalentul sport al ţintelor fetiş din metal ce au dominat moda anului trecut.

Rigoarea impusă de croitoria tradiţional italienească este depăşită şi de Zegna în acest sezon. Costumele casei de modă par croite impecabil pe măsura unei siluete bine definite însă ies din tipare prin imprimeuri şi mici detalii inspirate din motive tropicale.

Culoriile costumelor Zegna trec de la bej clasic, la albastru, gri închis sau nuanţe de tobacco şi roşu, ce scot în evidenţă micile extravaganţe tropicale de pe cămăşi. Ma­­­te­­rialele cămăşilor au devenit la rândul lor mai puţin rigide, preluând din texturile mătăsoase ale cămăşilor pentru femei, cu accente vintage şi detalii tricotate.

Pantofii potriviţi pentru o astfel de costumaţie nu pot fi decât modelul Zegna Heritage loafers sau o pereche de mocasini flexibili, din piele moale de viţel sau din mătase cu imprimeuri mici de frunze de bananier.

"Garderoba fiecărui bărbat trebuie să conţină în acest sezon cardiganul, asortat la o pereche de pantaloni Brioni, inspiraţi din modelul clasic şi sobru însă "upgradaţi" cu nasturi şi fragmente de piele de piton. Tot Brioni reinventează tradiţionala cămaşă care este gândită acum într-o manieră mai sport", spun reprezentaţii magazinelor Casa Frumoasă din Bucureşti, care aduce printre alte branduri Scabal, Brioni şi Ferregamo.

Colecţiile de sezon pentru bărbaţi, aduse de Casa Frumoasă, creează de altfel un adevărat curcubeu de culori vii, puternice, de la galben muştar, verde, roşu coral până la portocaliu şi Curaçao.

Sacourile sunt la rândul lor mai puţin rigide, croite eventual din jersey din bumbac natural 100%, precum cele de la Cantarelli - "soft, unconstructed, fără umeri sau căptuşeală, extrem de confortabile şi comode datorită stretch-ului natu­ral, modelul cel mai purtat şi cerut de către italieni", spune Daniela Chiriţă de la Royal Men Boutique.

În magazin se găsesc şi pantaloni PT05… cu floricele, un model pentru bărbaţi inspirat dintr-o colecţie de eşarfe vintage descoperite de CEO-ul brandului italienesc într-o piaţă de antichităţi din Saint Tropez.

Pantalonii sunt disponibili într-o paletă de culori ce duce cu gândul la nuanţele verii, de la galben cald, verde, albastru, roşu coral până la cromatica schimbătoare a mării şi a nisi­pului de pe plajă.

Iar accesoriile potrivite stilului business-casual pentru primăvară-vară pot fi o pereche de mocasini Summer Brera de la Fratelli Rossetti, o reinterpretare a clasicului model cu ciucuri care a făcut vâlvă în anii '60, în Italia.

La rândul său Louis Vuitton propune în colecţia de sezon costumele închise în general la două rânduri de nasturi, cu revere retro şi croială pe corp, şi pantalonii drepţi sau slim, uşor mai scurţi decât cei clasici.

Dintre ţinutele pentru jet setteri LV propune puloverele tricotate din bumbac amestecat cu mătase, cămăşile uşor de împachetat şi neşifonabile şi sacouri din materiale naturale, cu forme relaxate, cărora le stă cel mai bine când nu sunt călcate "la dungă". Leit-motivul colecţiei LV pentru primăvară vară 2013 este legendarul imprimeu Damier, creat în 1988, prezent de data asta nu doar pe genţi, dar şi pe cămăşi, pantaloni şi eşarfe.

Adina Buzatu, proprietara magazinelor TRENDS unde se găsesc branduri precum Magnanni shoes, cămăşi Bagutta şi Eton sau smokinguri Messagerie, spune: "În ceea ce priveşte ţinutele business, sezonul de primăvară-vară 2013 este caracterizat de costumele la două rânduri de nasturi, dar şi de cele slim fit, cu revere înguste. Noutăţi sunt şi în asortarea imprimeului dintre cămaşă şi cravată. De exemplu, se poartă cămăşile în dungi şi cravatele cu imprimeu floral sau geometric, cu menţiunea că impri­meurile trebuie să aibă o culoare comună."

Pentru ţinutele din timpul liber sacourile în carouri, asortate la pantaloni din stofă sau jeans, rămân în trend, însă devin mai colorate şi mai îndrăzneţe în asocieri. Se vor purta imprimeurile army, atât cele clasice, cât şi reinterpretări moderne, dar şi cămăşile cu imprimeuri florale.