Style

Pauza de contemplare

06 mai 2012 160 afişări de Ioana Mitu
Din aceeaşi categorie
Pauza de contemplare

Pentru mine weeken­dul începe sâmbătă di­mi­neaţa cu o cafea tare ur­mată de o mică pauză de con­templare a Bucureştiului - am o terasă mare cu vedere către pasajul Basarab şi Casa Poporului - e o privelişte interesantă în orice moment al zilei, dar în special noaptea.

În jur de ora 11 ies de obicei la brunch, la Rue de Pain, în Floreasca, am dezvoltat o relaţie mai specială cu unul dintre chelneri care-mi face o omletă "specială" ce nu se găseşte în meniu.

Dacă am parte de e o zi însorită îmi rezerv orele prânzului pentru plimbări. Îmi plac foarte mult parcurile, grădinile şi ceainăriile când nu sunt aglomerate, cum e ceainăria Infinytea din zona Cotroceni sau Grădina OAR din strada Verona. Pentru divertisment aleg parcul Izvor - e un loc bun pentru biciclete sau badminton şi speedminton. Cel mai frumos rămâne însă Cişmigiul, mai ales seara (cu un pic de ploaie şi ceaţă e chiar romantic).

În a doua parte a zilei merg de obicei la piscina Orhideea Spa împreună cu bă­ieţelul meu de aproape 2 ani. Lui îi place mult să se bălăcească în apă, iar eu sunt mare fan al saunei turceşti (hammam).

Când plec din Bucureşti, în weekend, dacă e zăpadă merg la munte, sunt pasionat de snowboarding, deşi iarna experienţe interesante am avut şi în Mamaia. Îmi plac plimbările pe plaja pustie, restaurantele şi hotelurile tăcute şi cele câteva ore petrecute la spa.

Vara aleg zona Sibiului, pentru mân­carea tradiţională, păstrăvării, urcat pe munte sau o simplă plimbare prin Piaţa Mică şi vizitarea muzeelor din oraş.

Deseori se întâmplă să am o deplasare care poate fi prelungită peste weekend şi atunci nu ratez ocazia de a descoperi oraşele vechi din Europa. Sunt multe destinaţii pe care le-aş reco­manda, însă pentru a simţi adevăratul spirit al oraşului este important să mergi într-o perioadă cât mai puţin turistică. Roma a început

să-mi placă abia când am ajuns acolo în februarie, seara în Trastevere aproape orice restaurant este o expoziţie culinară.

O destinaţie preferată este şi Mont­martre, în Paris, pentru un mic restaurant de pe stada Rue de Trois Freres, L'Annexe, la care mergem întodeauna când suntem în oraş. Un alt restaurant la care merg cu plăcere este Ambassade d'Auvergne în apropiere de Centre Pompidou, cam singurul autentic din zonă.

De obicei, încerc să-mi stabilesc din start ce voi face în fiecare vizită, ori mă decid să am parte de un weekend de relaxare, ori am program de vizite la muzee. Tot în Paris, Musee d'Orsay, după renovare, este un loc care trebuie vizitat, iar muzeul Picasso din cartierul Marais este oricând o experienţă specială.

Praga este un alt oraş pe care-l recomand pentru city breaks. E foarte diferit de la anotimp la anotimp, e greu să te plictişeşti de el. Când sunt acolo îmi place să merg la reţeaua de localuri Potrefen· Husa, perfectă pentru o bere bună şi un ciolan enorm.

Oriunde aş fi, o seară reuşită de weekend se încheie cu o cină - ne plac foarte mult restaurantele tradiţionale când suntem într-un oraş nou şi experimentăm indiferent de specificul zonei. Altfel, dacă suntem acasă, eu mă mulţumesc cu piept de raţă caramelizat şi un pahar de vin roşu.