Style

Sacrul şi profanul olfactiv

07 oct 2013 316 afişări de Roxana Pricop
Din aceeaşi categorie

Inspiraţi de forţa unei călătorii iniţiatice în Tibet sau a unui simplu beţigaş parfumat aprins într-un templu budist indian, ce aduce trupul mai aproape de spirit, maeştrii parfumieri au creat esenţe ce calcă pe calea dintre tangibil şi intangibil, dintre mundan şi eteric, dintre real şi magic. Parfumurile ce îşi trag esenţa din ritualuri orientale sau din magia poveştilor de la începutul istoriei sunt poate manifestarea cea mai aproape de sacru a unei combinaţii, de altfel profane, dintre plăcere, simţuri şi arome pământeşti.

Moscul, oud-ul, lemnul de cedru şi mirtul sunt doar câteva dintre ingredientele pe care maeştrii parfumieri le amestecă, asemeni unor preoţi egipteni, pentru a obţine arome şi a descoperi senzaţii transcendentale.

Aromele de oud, poate cea mai valoroasă descoperire făcută în ultimii ani de parfumierii moderni, au un caracter lemnos intens şi trimit la misterul şi credinţele femeilor arabe, care, acoperite în portul tradiţional, folosesc parfumul ca pe o formă de exprimare.

 Inspirat de bogăţia şi senzualitatea oud-ului, Francis Kurkdjian a creat parfumul Oud, o piramidă olfactivă ce reinventează atmosfera orientală în stil franţuzesc. „Îmblânzit“ cu note de patchouli, cedru şi safron, oud-ul căpătă în creaţia lui Kurkdjian o formă aproape sacră, asemeni celor o mie şi una de nopţi arabe, în care Şeherezada îşi amână destinul încă o seară printr-o nouă poveste. Misterul, vraja şi magnetismul lumii arabe i-au captivat dintotdeauna pe europeni, de la primul explorator până la omul modern de astăzi, iar „nasul“ Francis Kurkdjian a găsit în oud răspunsul perfect la nevoia de sacru a profanului. Parfumul Oud e disponibil exclusiv în parfumeriile Beautik Haute Parfumerie.

Tot de inspiraţie orientală este noul parfum Fate creat de Amouage, însă în acest caz sursa de inspiraţie merge mult mai adânc în istorie, destinul sau mai degrabă ghicirea destinului fiind poate cea mai veche fascinaţie a omenirii. Fate este finalul primului capitol al poveştilor Amouage ( diva din parfumul Lyric, eroina din Epic sau protagoniştii din Honour). Stăpânită de o presimţire pe care nu o poate descifra, eroina din Fate se învăluie într-un parfum cameleonic. Parfumul se deschide cu note citrice, care evoluează surprinzător către acorduri de scorţişoară şi ardei iute fierbinte, creând iluzia mersului prin flăcări. Vechiul ritual al perşilor care foloseau flăcările focului pentru a ghici destinul este sursa de inspiraţie pentru parfumul Fate. Din cenuşa acestor flăcări se ridică un ansamblu de esenţe florale de trandafir, iasomie şi narcisă. Parfumul Fate e disponibil exclusiv în parfumeriile Elysée Concept.

Timp de milenii, oameni din întreaga lume au ars tămâie pentru a-şi onora strămoşii, pentru a purifica aerul, pentru a venera divinităţile sau pur şi simplu pentru simpla plăcere pe care o simt în contact cu aroma acestei răşini  arse.

Parfumul Kyoto creat de casa japoneză Comme des Garçons este călătoria spirituală în templele din oraşul cunoscut ca fiind inima Japoniei. În contrast cu aromele dulci şi opulente ale Indiei şi Arabiei, esenţele japoneze sunt o simfonie de arome lemnoase, iar parfumul Kyoto nu face excepţie. Uscate şi calmante, notele de lemn de cedru sunt înconjurate de note condimentate şi de vetiver. Este un parfum care îndeamnă la meditaţie, care aduce relaxare, asemeni băilor calde făcute în centrele budiste în mijlocul primăverii. Parfumul Kyoto e disponibil exclusiv în parfumeriile Madison.

Mai departe de oameni şi mai aproape de zei este şi sursa de inspiraţie a parfumului Idole creat de Lubin. Puternic şi masculin, parfumul sugerează amprenta primului bărbat, idolul primitiv. Este un parfum ce duce cu gândul la un foc din junglă, având în compoziţie lichior din lemn şi condimente arzătoare. Olivia Giacobetti, „nasul“ din spatele parfumului, a relansat Idole, creat în 1962 de casa franceză Lubin, printr-o încercare pasională de a renaşte precum pasărea Phoenix din propria cenuşă. Eroul din spatele parfumului Idole este bărbatul al cărui spirit modern nu se lasă îmblânzit de gri-ul urban, continuând să cucerească şi să exploreze. Parfumul Idole e disponibil exclusiv în parfumeriile Beautik Haute Parfumerie.