Eveniment

55 mil. euro pentru agricultori

25.09.2008, 20:44 17

Agricultorii vor primi lunile urmatoare o subventie de la bugetul de stat de 200 de lei pe hectar (55,5 euro) pentru infiintarea culturilor din toamna, suma totala alocata de Ministerul Agriculturii ajungand la 200 mil. lei (peste 55 mil. euro).

"Din calculele noastre, vor fi subventionate in aceasta toamna un milion de hectare. Sprijinul va fi acordat pe baza solicitarilor agricultorilor, care vor putea depune cererile incepand cu saptamana viitoare. Suprafetele trebuie sa fie inscrise la APIA, iar fermierul trebuie sa ataseze la dosar o declaratie cum ca terenul este utilizat pentru culturile din toamna", a declarat Dacian Ciolos, ministrul agriculturii. Suma maxima nu va depasi 7.500 de euro pentru fiecare beneficiar, de aceasta schema beneficiind 435.000 de ferme din Romania.
Banii pentru agricultori sunt alocati in urma rectificarii bugetare aprobate in ultima sedinta de Guvern. "Agricultura a primit 600 mil. lei (circa 166 mil. euro - n.r.), din care 200 mil. lei vor merge catre culturile din toamna, iar restul reprezinta platile pe cap de animal in sectorul zootehnic", a mai spus Ciolos  
Pe langa aceste subventii, au fost aprobate si o serie de alte masuri pentru sprijinirea sectorului legumicol si a celui agricol ecologic. Pentru sectorul legume-fructe, agricultorii vor primi intre 1.100 de lei si 3.700 de lei pe hectar pe o suprafata de pana la trei hectare. "Producatorii de legume-fructe care isi desfac marfa in pietele noastre traditionale nu au mai beneficiat de un sprijin financiar de 18 ani", a declarat Stefan Niculae, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura.
La cea de-a treia rectificare bugetara din acest an, Ministerul Agriculturii se numara printre principalii beneficiari de fonduri alaturi de Ministerul Internelor care a primit un plus de 1,6 mld. lei (454 mil. euro), Ministerul Muncii - 1,06 mil. lei (294 mil. euro) si Ministerul Justitiei - 714 mil. lei (198 mil. euro). Fonduri suplimentare au primit si Ministerul Transporturilor (82 mil. euro), Ministerul Apararii (40 mil. euro), Ministerul de Externe (23 mil. euro), Societatea Romana de Televiziune (17 mil. euro) si Ministerul Dezvoltarii (14 mil. euro).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24