Eveniment

A fost lansat motorul de căutare HUDOC în limba română, care cuprinde jurisprudenţa CEDO

A fost lansat motorul de căutare HUDOC în limba...

Autor: Laura Buciu

06.04.2024, 10:19 56

Motorul de căutare HUDOC, ce cuprinde jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, a fost tradus în limba română, care a devenit a noua limbă disponibilă în cadrul platformei prin care sunt puse la dispoziţia publicului hotărârile CEDO.

Potrivit CSM, vineri, în aula Institutului Naţional al Magistraturii, a avut loc Conferinţa de lansare a interfeţei în limba română a bazei de date HUDOC, ce a marcat finalizarea proiectului TJENI.

Cu sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii, motorul de căutare HUDOC, ce cuprinde jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, a fost tradus în limba română, care a devenit astfel a noua limbă disponibilă în cadrul platformei prin care sunt puse la dispoziţia publicului hotărârile Curţii Europene a Drepturilor Omului.

În cursul anului 2023, CSM a decis iniţierea unor demersuri către Consiliul Europei, prin intermediul proiectului TJENI, în vederea dezvoltării portalului HUDOC, ce cuprinde jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, astfel încât interfaţa să fie disponibilă şi în limba română.

„Adresăm mulţumiri pe această cale pentru mobilizarea rapidă a instituţiilor implicate, Consiliul Europei şi Institutul European din România, şi implementarea acestor modificări într-un timp scurt”, transmite, sâmbătă, CSM, într-un comunicat de presă.

Evenimentul a fost moderat de judecătorul Claudiu Drăguşin, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii şi a reunit peste 120 de participanţi, fizic şi online, din cadrul sistemului judiciar din România şi Republica Moldova, membri CSM, reprezentanţi ai instanţelor, parchetelor şi ai avocaţilor.

La eveniment au participat judecătoarea Corina Corbu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Sebastian Răduleţu, judecătorul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi Oana Florentina Ezer, Agent Guvernamental pentru CEDO. Partenerii proiectului au fost reprezentaţi de Leif Berg, din partea CEDO, de Tigran Karapetyan, din partea Consiliului Europei, iar Institutul European din România, de Laura Mihăilescu, care au prezentat funcţionalităţile aplicaţiei, subliniind potenţialul acesteia şi utilitatea pentru profesioniştii dreptului, pentru studenţi, dar şi pentru orice altă persoană interesată de domeniul drepturilor omului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO