Eveniment

Au aparut primii investitori financiari la privatizarea utilitatilor

16.09.2004, 00:00 43

Privatizarea din sectorul energetic romanesc a atras pe langa investitorii strategici si primii investitori financiari, care sunt gata sa-si plaseze capitaluri in companii energetice scoase la privatizare de statul roman.
"Un fond de investitii inregistrat in Malta a depus oferta preliminara alaturi de Union Fenosa, a treia companie energetica din Spania, pentru preluarea pachetului de 51% la Electrica Oltenia si Electrica Moldova, doua dintre cele mai mari distributii de electricitate de pe piata romaneasca", au spus pentru Ziarul Financiar surse apropiate procesului de privatizare.
Pe de alta parte, la privatizarea celor doua distributii de electricitate, s-au aratat interesate de a participa si vehicule de investitii, care au aparut insa ulterior fazei depunerii expresiei de interes, ratand astfel inscrierea in cursa, mai spun sursele citate.
 Pentru cele doua distributii, au depus oferte preliminare AES (SUA), E.ON (Germania), CEZ (Cehia), Union Fenosa International (alaturi de fondul de investitii inregistrat in Malta), respectiv Public Power Corporation (Grecia). Ofertele finale sunt asteptate pentru 6 octombrie.
"Este pentru prima oara cand investitori financiari se implica in privatizarea utilitatilor din Romania, ceea ce este un lucru absolut benefic. Un asemenea investitor cauta sa-si plaseze capitaluri in companii din energie, pe care vrea sa le restructureze rapid si sa obtina profit in termen scurt pentru a-si face exitul din afacere cu un randament bun al investitiei. Exitul unui fond dintr-o asemenea afacere inseamna apoi un alt val de achizitii, in urma caruia ar putea apare un alt investitor, cel mai probabil, strategic", mai spun sursele citate.
Union Fenosa are trei distributii de energie in Republica Moldova si este puternic interesata de Electrica Moldova inca de acum doi ani.
CEZ a cumparat recent distributii de energie in Bulgaria si ar putea fi interesata din aceasta perspectiva de Oltenia.
 E.ON urmeaza sa preia Distrigaz Nord, si din acest punct de vedere ar putea fi interesata de Moldova, insa si Oltenia poate fi luata in vizor de germani, dat fiind ca au distributii in Bulgaria.
Dupa experienta privatizarea primelor doua distributii de electricitate cu grupul energetic italian Enel, cand unicul investitor selectat a avut discutii aproape un an cu partea romana, statul a decis sa permita pe langa investitorii strategici si accesul investitorilor financiari, care pot face parte din consortii alaturi de cei strategici, insa nu pot avea pozitia dominanta in cadrul acelui consortiu.
Statul roman este asistat la tranzactia estimata a se incheia in cursul anului viitor de catre consultantul Bank of America Securities, respectiv casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, respectiv firma britanica de avocatura Alen & Overy.
Statul vinde direct un pachet minoritar de actiuni combinat cu o majorare de capital prin aportul investitorului, in urma careia acesta va detine 51%.
Statul roman a semnat in iulie contractul de privatizare a primelor doua distributii de electricitate cu Enel, care va plati 112 mil. euro pentru a intra in posesia pachetelor majoritare la Electrica Banat si Electrica Dobrogea.
Privatizarea Electrica, care are in componenta opt filiale, ar putea aduce statului peste un miliard de euro, estimeaza unii analisti.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO