Eveniment

BCR isi face firma specializata pe recuperarea creditelor

14.01.2010, 23:10 941

BCR, cea mai mare banca de pe piata, intentioneaza sa infiintezenoi subsidiare specializate in recuperare de credite, procesarenumerar si administrare de active imobliare pentru a se adapta maibine conditiilor de piata, inclusiv prin eficientizarea schemei depersonal, afirma surse bancare.

Astfel, numarul angajatilor din banca ar urma sa scada anulacesta cu 679, pana la 8.087. La sfarsitul anului 2009, BCR avea8.766 de salariati, cu peste 1.200 mai putini decat in urma cu unan. In 2006, cand Erste Group a castigat privatizarea pachetuluimajoritar de actiuni al BCR, banca avea peste 11.000 de salariati,numarul acestora fiind redus an de an pentru crestereaeficientei.

Firma BCR Procesare, destinata procesarii numerarului si altoractivitati specifice, ar urma sa absoarba 243 din angajatii care nuvor mai aparea in schema de posturi din banca.

In acelasi timp, BCR Support Collect, care va fi infiintatapentru intarirea fortelor proprii de recuperare a creditelorrestante, va prelua la randul sau 74 de salariati care oricum aveauresponsabilitati in domeniu. In cursul anului trecut, banca aexternalizat mai multe portofolii de credite deveniteneperformante, atat in cadrul grupului, catre firma BucharestFinancial Plaza, cat si catre terte firme specializate inrecuperarea de creante.

La sfarsitul lunii septembrie 2009, BCR ajunsese la un nivel alcreditelor neperformante de 10,6% din portofoliu, in principal dincauza problemelor inregistrate la recuperarea unor imprumuturiacordate clientilor din categoria IMM-urilor, dar si la creditelede consum pentru persoane fizice si la finantarile alocate unorproiecte imobiliare.

Nu in ultimul rand, grupul BCR va include de anul acesta firmaBCR Real Estate, destinata administrarii imobilelor dinproprietatea bancii si care ar urma sa aiba un portofoliu de 225 decladiri.

Pana acum, de administrarea imobilelor BCR se ocupa in principalfirma Bucharest Financial Plaza.

Infiintarea noilor subsidiare va fi supusa aprobarii adunariigenerale a actionarilor.

Potrivit proiectului de buget pe 2010, care va fi discutat inAGA de pe 27 ianuarie, BCR nu intentioneaza sa deschida niciounitate bancara in cursul acestui an, desi inainte de izbucnireacrizei avea drept tinta sa ajunga la 700.

La sfarsitul anului trecut, banca avea 659 de agentii de retailsi 50 de centre pentru deservirea clientilor companii.

Unele banci au inceput chiar sa inchida unitati, in conditiilein care mai ales cele deschise in 2008 au dificultati in atingereapragului de rentabilitate din cauza prabusirii cererii decredite.

De asemenea, tendinta pietei este de renuntare la specializareape produse a unitatilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO