Eveniment

BNR poate reduce în continuare dobânda: ieftinirea alimentelor din iulie a coborât inflaţia anuală la 4,4%

BNR poate reduce în continuare dobânda: ieftinirea...

Autor: Claudia Medrega

12.08.2013, 21:33 439

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 4,4%, în condiţiile în care preţurile de consum au scăzut în iulie cu 0,3%, ca urmare a ieftinirii ali­men­telor, iar analiştii anticipează continua­rea tren­dului descendent al inflaţiei în lunile ur­mă­toare, ceea ce va favoriza relaxarea în conti­nua­re a politicii monetare prin reducerea dobânzii-cheie.

În luna iunie rata anuală a inflaţiei a ajuns la 5,37%, iar preţurile de consum au stagnat faţă de luna mai.

Preţurile mărfurilor alimentare au scăzut în iulie cu 1,6% faţă de luna iunie, în timp ce preţurile produselor nealimentare au urcat cu 0,5%, iar tarifele la servicii au crescut cu 0,3%, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică.

La alimente cel mai mult s-au ieftinit legumele (cu 13,3%) şi fructele (cu 4,5%).

Cele mai mari creşteri de tarife s-au înregistrat în iulie la gaze (Ă8%) şi la serviciile de apă, canalizare şi salubritate (Ă3%).

„Rata anuală a inflaţiei va coborî în august sub 4%, susţinută de efectul de bază favorabil, şi anticipăm că în luna septembrie va scădea puternic, în jur de 2,5% (susţinută şi de redu­cerea cotei TVA de la 24% la 9% la produsele de panificaţie), şi va intra în intervalul ţintit de BNR, de 2,5% Ă/- un punct procentual, unde se va menţine pe termen mediu“, spune Florentina Cozmâncă, senior economist la RBS Bank.

RBS Bank a ajustat luna trecută progn­oza de inflaţie pentru sfârşitul acestui an la 2,7%, în urma anunţului privind reducerea TVA la produsele de panificaţie.

„Ne menţinem opinia că inflaţia ar putea să sca­dă până la 3% la sfârşitul anului“, spune şi Mihai Pătrulescu, senior economist la UniCredit Ţiriac Bank. Cu toate acestea, ban­ca consideră că există posibilitatea să vedem o in­flaţie mai mică, în funcţie de impactul redu­cerii TVA la pâine şi produsele de panificaţie.

Majoritatea analiştilor se aşteaptă ca BNR să continue procesul de reducere a dobânzii-cheie, având în vedere iminenta scădere a inflaţiei în a doua jumătate a anului, pe fondul unei producţii agricole bune.

Iar evoluţia cursului de schimb nu pare să ameninţe conturarea unui trend descendent al inflaţiei. Cursul a oscilat în ultimele zile în jurul a 4,42 - 4,44 lei/euro într-o piaţă liniştită, cu volume mici de tranzacţionare.

BNR a re­dus la cea mai re­centă şe­dinţă de poli­tică monetară do­bân­da-cheie de la 5% la 4,5%, iar analiştii esti­mează acum un ni­vel de 4% pentru sfârşitul acestui an.

Prognoza de inflaţie pentru acest an şi anul vi­itor a fost redusă la 3,1%, de la proiecţia an­terioară de 3,2%, respectiv 3,3%. Ţinta de in­fla­ţie a băncii centrale este de 2,5% plus/minus un punct procentual.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO