Eveniment

Business MAGAZIN. Cum a ajuns Irina Ioniţă, un olimpic la matematică care are un business de ecommerce cu jucării de bebeluşi, să devină investitor pe bursă şi cum a obţinut un randament de 36% în mai puţin de un an

Irina Ioniţă, investitor: „În 2020 nu aveam portofoliu bursier însă am experimentat criza ca antreprenor.”

Autor: Tibi Oprea

20.02.2022, 17:00 1039

Investitori mici şi mari, profesionişti şi debutanţi deopotrivă, care activează în domenii dintre cele mai diverse, vor pune pe tapet strategii de investiţii şi lecţii învăţate în timp pentru a întări zicala „bursa este pentru toţi” şi a mări rândurile investitorilor din piaţa locală. Toate sfaturile sunt adunate în seria de articole găzduită de Business Magazin. În atenţia voastră, Irina Ioniţă, economist antreprenor, investitor la Bursă din pasiune.

”Mi-am dat seama că randamentele de la Bursă depăşesc cu mult randamentele depozitelor bancare sau pe cele din zona de imobiliare. Economiile mele, care în mod normal mergeau către depozite bancare şi imobiliare, s-au mutat la Bursă”, îşi începe Irina Ioniţă, 39 de ani, povestea debutului în piaţa de capital.

De profesie economist, Irina a intrat în piaţa bursieră cu o sumă semnificativă mutată din clasicele depozite bancare şi spune că „partea de deschidere de cont şi accesul sunt facile”. A făcut primele investiţii relativ recent, iar prima achiziţie a fost la producătorul de energie Nuclearelectrica, controlat de statul român.Activitatea de investiţii este însă adiţională pentru Irina, care îi alocă în medie cam o zi pe săptămână.

„Cred ca vorbim de o combinaţie între part-time job şi pasiune.” Din 2010, Irina este proprietar şi CEO al Fun N Fantasy, business de e-commerce cu jucării şi produse de bebeluşi cu activitate în România şi alte trei ţări, în care este foarte implicată.

În 2020 nu avea un portofoliu bursier, dar spune că a experimentat criza pandemică din postura de antreprenor. „Lecţia învăţată este că gradul de îndatorare trebuie să fie cât mai mic pentru a putea depăşi momentele dificile”, spune ea.

După ce a finalizat cursurile Facultăţii de Finanţe-Bănci din cadrul Academiei de Studii Economice, Irina a lucrat timp de 13 ani în cadrul companiei de audit şi consultanţă KPMG Romania pe o funcţie de management.

Între timp, a intrat şi în lumea antreprenoriatului. Este membră a organizaţiei globale de experţi contabili Association of Chartered Certified Accountants (ACCA) şi membră a Camerei Auditorilor Financiari din România (CAFR). Unul dintre lucrurile „din tinereţe” cu care se mândreşte este locul trei pe ţară la Olimpiada Naţională de Matematică.

Citiţi articolul integral pe Business MAGAZIN. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO