Eveniment

Calculele agricultorilor sunt date peste cap: graul a scazut la 100 de euro/tona

Calculele agricultorilor sunt date peste cap: graul a scazut la 100 de euro/tona
08.08.2008, 21:16 39

"Pana acum am achizitionat 200 de mii de tone, cantitatile venite fiind de trei ori mai mari decat in anii trecuti. De la inceputul campaniei pretul graului a scazut insa substantial. A inceput cu 0,55 lei/kg (0,15 euro/kg) si a ajuns acum la 0,35 lei (0,10 euro/kg)", a declarat Viorica Serb, presedintele Comcereal Constanta, una dintre cele mai importante companii de comert cu produse agricole din Romania.
La inceputul acestui an, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale anunta ca suprafata alocata graului este de 2,1 milioane de hectare, in crestere fata de ultimii doi ani. Acest lucru, coroborat cu cantitatile mari obtinute la hectar datorita conditiilor climatice favorabile care au permis cerealelor sa se dezvolte natural, a determinat o recolta foarte buna pana in prezent. Cu toate acestea, calitatea graului este slaba, doar 30% corespunzand indicilor de panificatie.
"Anul acesta s-a obtinut grau sub indicii de panificatie in proportie de 70%, ceea ce inseamna ca majoritatea va fi destinat exportului si furajelor. Multi il vor combina cu grau de o calitate mai buna si il vor folosi in morarit", spune Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit si Panificatie (ROMPAN).
Calitatea slaba a graului a fost cauzata de diferentele mari de temperatura intre zi si noapte si de cantitatile de apa insuficiente. Acelasi lucru s-a intamplat si in tarile vecine, ca Ungaria sI Bulgaria.
Potrivit lui Popescu, sunt foarte mici cantitatile de grau care se mai vand cu 0,5 lei - 0,6 lei pe kilogram, restul fiind cumparat de comercianti pentru a fi vandut ulterior la export. "Micii agricultori nu au unde sa tina graul recoltat si se roaga de depozitari sa il primesca la preturi foarte mici. Acestia la randul lor il vor amesteca cu grau mai bun si il vor vinde in octombrie la preturi ridicate", mai spune el. La jumatatea acestei saptamani Traian Basescu, presedintele Romaniei, a declarat ca trebuie urgent analizata posibilitatea ca la rezerva statului sa fie achizitionate la un pret bun produse agricole de la micii producatori pentru a le da acestora sansa sa reia cu minime resurse noul ciclu agricol.
Presedintele statului a subliniat faptul ca oferta mare de grau a dus la scaderea drastica a pretului pentru cereale, singurii care castiga din aceasta afacere sunt comerciantii sau cei care detin silozurile.
George Frasin din localitatea Gradistea, judetul Calarasi, a dat deja un anunt pe un site cu specific agricol pentru a-si vinde cele 3,5 tone de grau care ii revin din terenul de doua hectare dat in arenda. "Am obtinut 5 tone/ha, dar mie imi revine doar 33% din cantitatea totala. Vreau sa il vand cu 0,52 de lei/kg pentru ca am nevoie de bani, dar pana acum nu a fost nimeni interesat pentru ca oferta este foarte mare. Daca nu voi reusi, il mai pastrez pentru ca am cantitate mica si spatiu suficient, dar alti agricultori care au recoltat mult mai mult nu au ce sa faca si vor merge sa-l vanda la comercianti", explica Frasin.
Multi agricultori se tem ca preturile nu vor mai creste atat de mult in urmatoarea perioada, chiar daca in iulie estimarile erau pozitive, urcand pretul graului la 600 de lei/tona (170 de euro/tona). Reprezentanti ai Ministerului Agriculturii au declarat ca deocamdata nu s-a finalizat campania de recoltare, din cauza inundatiilor care au afecat zone ca Suceava, Maramures sau Bistrita. La jumatatea lunii iulie anuntau o productie medie la hectar de 3,4 tone, ceea ce inseamna o productie totala de 7,1 milioane de tone de grau pentru acest an.

Eurostat: Recolta din 2008, peste media ultimilor cinci ani
Romania va avea in 2008 o productie de cereale de 2,8 tone la hectar, care, desi se plaseaza peste media ultimilor cinci ani, reprezinta circa jumatate din randamentul de 5,4 tone la hectar calculat la nivelul Uniunii Europene, potrivit datelor Eurostat.
In 2007, Romania s-a plasat pe ultima pozitie intre cele 27 de state membre, cu o productie de cereale de 1,6 tone/hectar (t/ha), din cauza secetei severe care a afectat majoritatea regiunilor agricole.
In ceea ce priveste media ultimilor cinci ani, Romania ocupa pozitia a 25-a, cu o productie medie de 2,4 tone/hectar, surclasand, la fel ca in cazul estimarii pentru 2008, Portugalia si Grecia, se arata in studiul Biroului de Statistica al Comisiei Europene.La nivelul Uniunii Europene, productia medie va fi in acest an de 5,4 t/ha, fata de 4,8 t/ha in 2007, respectiv 5 t/ha in ultimii cinci ani.
Cele mai ridicate estimari pentru 2008 au fost calculate in Irlanda (9,2 t/ha), Belgia (8,6t/ha) si Olanda (8,3 t/ha).
Eurostat anticipeaza o productie de grau de 2,8 t/ha in Romania pentru acest an, fata de 5,4 t/ha la nivelul UE si peste media ultimilor cinci ani, de 2,4 t/ha.
In cazul porumbului, Executivul european a calculat o productie de 3,5 t/ha, putin peste jumatate fata de un randament comunitar de 6,9 t/ha si peste media ultimilor cinci ani, de 3,3 t/ha.
Romania ocupa una dintre ultimele pozitii in UE si in cazul recoltei de floarea-soarelui, cu o productie estimata in 2008 la 1,2 t/ha.
Conditiile climatice favorabile si extinderea suprafetelor agricole ar putea oferi o recolta apropiata de 301 milioane de tone in acest an in Uniunea Europeana, cu 43 milioane de tone peste nivelul din 2007, reprezentand o crestere de 16% fata de anul trecut, respectiv 9% peste media ultimilor cinci ani, se arata in studiul Eurostat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO