Eveniment

Cât valorează turneul de la Madrid, pe care Ţiriac l-a vândut companiei IMG: 200-250 milioane de euro. IMG face parte din Endeavor, cel mai puternic grup de entertainment, fashion şi sport din lume, care este condus de fratele celui mai influent consilier pe care l-a avut preşedintele Barack Obama

Cât valorează turneul de la Madrid, pe care Ţiriac l-a...

Autor: Cristian Hostiuc

07.12.2021, 11:49 2700

Omul de afaceri Ion Ţiriac a vândut turneul de tenis Mutua Madrid Open grupului american IMG, care este o divizie a companiei Endeavor, lider global în industria de evenimente, sport, media şi fashion.

Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică de cele două părţi, dar surse din piaţă menţionează că s-ar putea situa între 200-250 mil. euro. 

Ţiriac i-a avut în această tranzacţie ca avocaţi pe Cristina Filip de la Filip&Company, Linklaters LLP, avocaţii specializaţi pe legea engleză şi Prolaw Abogados, pe aspecte legate de legea spaniolă. 

De-a lungul anilor, Ţiriac a avut mai multe oferte de a vinde turneul de la Madrid. Discuţiile cu IMG sunt mai vechi, iar grupul american a revenit în acest an la masa discuţiilor, la o evaluare mai redusă a turneului, afectat de COVID. 

Conform unor surse din piaţă, înainte de pandemie Ţiriac câştiga în jurul a 30 de milioane de euro dintr-o ediţie a turneului. 

IMG face parte din Endeavor, o companie care este cotată pe bursa de la New York, având o capitalizare de 8 mld. dolari. 

Luni, acţiunile Endeavor au crescut cu 2,73%, la 30,09 dolari/ acţiune. CEO-ul Endeavor este unul dintre cei mai influenţi oameni din industria de entertainment şi fashion din America, Ariel Emanuel, care este fratele unuia dintre cei mai influenţi consultanţi pe care i-a avut preşedintele american Barack Obama, Rahm Emanuel. După ce a lucrat pentru Obama, Rahm Emanuel a fost primar al oraşului Chicago. 

Foto: Ari Emanuel

Foto: Rahm Emanuel

Endeavor este cea mai influentă agenţie de talente din Statele Unite, începând de la actori, actriţe şi vedete, până la sportivi.  

Cristina Filip este cel mai important avocat pe tranzacţii, cu care a lucrat Ion Ţiriac în ultimii 20 de ani. 

Ţiriac era proprietarul turneului de la Madrid, dar organizarea lui era făcută de echipa lui Dan Petrescu, miliardarul român care a murit tragic împreună cu familia lui într-un accident aviatic. 

Endeavor are în portofoliu şi Miami Open, Professional Bull Riders, WGC-HSBC Champions, New York Fashion Week, Miss Universe, Taste Festivals şi altele. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO