Eveniment

Chiţoiu, ministrul Finanţelor: În 2013 nu se majorează nicio taxă. Iar de la 1 ianuarie 2014 scade TVA sau CAS cu 5%

Chiţoiu, ministrul Finanţelor: În 2013 nu se...

Autor: Claudia Medrega

07.04.2013, 19:30 593

TVA va fi redusă de la 24% la 19% sau nivelul contribuţiilor sociale va fi diminuat cu cinci puncte procentuale de la 1 ianuarie 2014, dacă evoluţia economică va permite, iar în acest an nu va fi majorată nicio taxă, a dat asigurări ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu.

La întâlnirea cu reprezentanţii Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham), Chiţoiu a reconfirmat intenţia Guvernului, asumată în programul de guvernare, de a reduce, dacă evoluţia economică va permite, nivelul contribuţiilor sociale cu cinci puncte procentuale şi a TVA de la 24% la 19%, astfel ca începând cu 1 ianuarie 2014 să poată fi implementată una dintre cele două măsuri.

Duminică, ministrul Finanţelor a reiterat la Realitatea TV această intenţie oferind mai multe detalii şi, în plus, a dat asigurări că anul acesta nu va creşte nicio taxă.

Autorităţile au decis în vara anului 2010, în urma negocierilor cu FMI şi Comisia Europeană, să majoreze TVA la 24% şi să taie salariile bugetarilor cu 25%, măsuri care au lovit în consum şi au dus criza în prelungiri. În timp ce salariile au fost majorate în două etape, revenind la nivelul de dinainte de ajustare, TVA a rămas la 24%, unul dintre cele mai ridicate nivele din Uniunea Europeană.

“Căutam soluţiile ca din a doua parte a anului să implementăm anumite măsuri fiscale de relaxare, iar începând cu 1 ianuarie 2014 să adoptăm una dintre cele două măsuri majore asumate în programul de guvernare: reducerea TVA la 19% sau reducerea costului forţei de muncă, respectiv diminuarea contribuţiilor sociale cu 5%. Doar o măsură, nu se pot implementa amândouă. Cealaltă măsură se va aplica peste încă un an. Reducerea este o decizie politică pe care guvernul o va analiza în ultimul trimestru din 2013”.

Ministrul Finanţelor a ţinut să reamintească că, în paralel, are loc şi o reformă a sistemului de administrare, de colectare şi de control a veniturilor.

Orice măsură va avea un  impact pe termen scurt, de şase – nouă luni, în opinia ministrului Finanţelor. “Depinde cât de pregătită este administraţia fiscală să reducă evaziunea fiscală şi să îmbunătăţească colectarea, urmând ca după şase-nouă luni veniturile colectate să crească”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels