Eveniment

Comisarul european pe energie, nemulţumit de modul în care au fost numiţi unii reprezentanţi ai ANRE

no title

Günther H. Oettinger, comisarul european pe energie: „(…) criteriile de selectare nu au fost publicate, iar procesul nu a fost transparent“. Mediafax Foto

Autor: Andi Manciu

05.12.2012, 00:06 376

Comisarul european pe energie Günther H. Oettinger a transmis ministrului eco­nomiei Daniel Chiţoiu o scrisoare în care îşi exprimă nemulţumirea faţă de modalitatea în care au fost numiţi reprezentanţii Comitetului de reglementare al ANRE, pe care o apreciază "netransparentă şi neconcurenţială".

"Mi s-a adus la cunoştinţă că procesul de numire a membrilor Comitetului de regle­mentare al ANRE se pare că a fost îndeplinit într-o manieră netransparentă şi necon­curenţială. (...) Vă rog să-mi permiteţi să-mi exprim adânca preocupare faţă de maniera în care se pare că a fost selectat Comitetul de reglementare al ANRE. După informaţiile pe care le deţin, anunţurile pentru posturile vacante nu au fost puternic mediatizate într-o manieră corespunzătoare pentru aceste funcţii, criteriile de selectare nu au fost publicate, iar procesul nu a fost transparent", arată comi­sarul în scrisoare.

Documentul, datat 5 noiembrie, a fost înaintat Senatului în 26 noiembrie, dată la care ministrul i-a răspuns şi comisarului pe energie.

Comisarul european precizează că serviciile de la nivelul structurii pe care o conduce au atras de mai multe ori atenţia autorităţilor române cu privire la importanţa unei "proceduri adecvate de selectare" şi a pus la dispoziţie inclusiv expertiză tehnică în acest sens.

"Permiteţi-mi să vă încurajez, domnule ministru, să acordaţi de urgenţă atenţie acestei situaţii pentru a vă asigura că numirea Comitetului de reglementare al ANRE se va face într-o manieră care salvgardează compe­tenţa şi independenţa necesare membrilor săi şi îndeplineşte întru totul prevederile celui de-al Treilea Pachet legislativ în energie al Comitetului de Reglementare al UE şi prote­jează competenţele şi independenţa viitoarelor reglementări ale ANRE", precizează comi­sarul european.

Chiţoiu precizează în răspunsul adresat comisarului că este de acord cu faptul că "pentru asigurarea funcţionării adecvate a pie­ţei energiei un rol major îi aparţine Autorităţii de reglementare în energie, ale cărei res­ponsabilităţi trebuie îndeplinite de un perso­nal calificat, independent de alte interese". În plus, Chiţoiu precizează că ANRE a intrat sub control parlamentar anul acesta "pentru ca independenţa acesteia să fie consolidată", dar numirea membrilor în Consiliul de reglementare se bazează pe propunerea comună a Comisiei de industrie şi servicii din Camera Deputaţilor şi a Comisiei economice, industrie şi servicii a Senatului. Ministrul economiei mai susţine că numirile la ANRE s-au realizat exclusiv de către Parlament.

În acest sens, Chiţoiu îi transmite comi­sarului european că a adus la cunoştinţa preşedinţilor celor două camere ale Parla­men­tului scrisoarea sa, sugerându-le să-l in­formeze asupra punctului de vedere privind aspectele care preocupă Comisia Europeană pe această temă. La finalul şedinţei Biroului Permanent al Senatului de marţi, secretarul Gheorghe David a anunţat că scrisoarea comisarului Günther H. Oettinger a intrat în analiza acestui for.

Noii membri ai Comitetului de regle­mentare al ANRE au fost numiţi în octombrie. Structura este condusă de şeful ANRE, Nicolae Havrileţ, secundat de doi vice­pre­şedinţi - Emil Calotă şi Claudiu-Sorin Dum-brăveanu. Comitetul are şi patru membri, Teodor Bobis, Gheorghe Barbu, Carmen Fili­pescu şi Nagy-Bege Zoltan.

Statutul ANRE a făcut în ultimii ani obiectul mai multor discuţii între autorităţile române şi oficialii europeni, inclusiv cu posibilitatea declanşării procedurii de infrin­ge­ment, privind în special finanţarea şi asigurarea independenţei autorităţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO