Eveniment

Comisia Europeană estimează 7,6 mil. tone de grâu în România, maximul ultimilor zece ani

Comisia Europeană estimează 7,6 mil. tone de grâu în...

Autor: Gabriel Razi

19.06.2014, 00:05 399
Recolta de grâu este estimată la 7,6 milioane de tone, în creştere cu 4% faţă de sezonul anterior şi maximul ultimilor zece ani, arată Comisia Europeană într-un raport dat publicităţii ieri. Prog­noza Bruxellesului este la acelaşi nivel cu cea făcută în urmă cu o săptămână de USDA, instituţie similară unui minister al agriculturii în Statele Unite.
 
„Luna mai şi prima jumătate a lunii iunie au fost caracterizate de condiţii favorabile pentru creşterea plantelor. Ploile abundente au ţinut umiditatea solului peste medie şi au generat o cantitate excepţională de apă pentru perioada de umplere a boabelor pentru cereale şi pentru rapiţă“, notează raportul. Cea mai recentă estimare a Comisiei Europene şi prognoza USDA din urmă cu o săptămână sunt cu 8% sub cele 8,3 milioane de tone estimate de Toepfer în luna mai. „Prognoza de pro­ductivitate (pentru culturile de toamnă - n.red.) este peste medie, dar mai poate fi ajustată pozitiv dacă nu mai apar evenimente extreme“, arată documentul, care notează şi că umiditatea excesivă a generat unele pierderi, însă doar locale.
 
Productivitatea medie pentru grâul românesc este prognozată la 3,6 tone/hectar, în creştere cu 3,4% faţă de sezonul precedent. Productivitatea este cu 20% mai mare faţă de media ultimilor cinci ani, acesta fiind al doilea cel mai mare avans dintre toate cele 28 de economii din UE după Portugalia cu o creştere de 24%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO