Eveniment

​Copos a vândut 94,8% din acţiunile fabricii ANA Imep către japonezii de la Nidec

​Copos a vândut 94,8% din acţiunile fabricii ANA Imep...

Autor: Mirabela Tiron

22.04.2016, 10:20 26119

Fabrica de motoare electrice ANA Imep, controlată de familia Copos, a fost preluată cu pachet majoritar de către japonezii de la Nidec Corporation, companie producătoare de motoare electrice cu o istorie de 49 de ani pe piaţa românească şi internaţională.

Cum arată noile uniforme ale Tarom, semnate Cătălin Botezatu. Galerie FOTO

Cea mai exclusivistă cursă de maşini din lume va avea în acest an marea finală în Bucureşti. Galerie FOTO

Cele mai frumoase sate din lume. Destinaţii pitoreşti, îngheţate în timp, departe de zgomotul şi agitaţia marilor oraşe. Galerie FOTO spectaculoasă

Cel mai colorat maraton: cum arată Color Run de la înălţime. Galerio FOTO. VIDEO

Trebuie să încerci! Oaza din subteran: Cafenea, cinema 3D, restaurant la 120 de m adâncime. Galerie FOTO

Un loc rupt din altă lume şi alt timp. Galerie foto fabuloasă cu cel mai scump hotel de pe glob. Cum arată paradisul unde fiecare cameră a costat 7 milioane de dolari

Fabrica de motoare electrice ANA Imep, controlată de familia Copos, a fost preluată  de către japonezii de la Nidec Corporation, companie producătoare de motoare electrice. 

Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică. Nidec Corporation, companie de talie mondială producătoare de motoare electrice cu sediul în Japonia şi listată la New York Stock Exchange (NYSE: NJ, cod 6594), a preluat  94,8% din acţiunile ANA Imep.

Proprietarii ANA Imep au ales să vândă pachetul majoritar către Nidec Corporation având în vedere calibrul internaţional al acesteia, precum şi potenţialul excepţional de creştere a societăţii în viitor, potrivit oficialilor companiei.

“Nidec intenţionează să facă investiţii substanţiale în vederea creşterii capacităţii de producţie actuale a fabricii. Mai mult decât atât, Nidec intenţionează să dezvolte ANA Imep şi ca centru de inginerie şi de servicii centralizate. Pe parcursul ultimilor 20 de ani, de la momentul preluării ANA IMEP în 1996, proprietarii au investit peste 10 milioane de euro în dezvoltarea capacităţii sale de producţie şi de performanţă”. Printre clienţii ANA Imep se numără Indesit, Whirlpool, Vestel.

Fabrica de motoare electrice pentru maşini de spălat Ana IMEP din Piteşti a finalizat 2014 cu o cifră de afaceri de 54 de milioane de lei (12,3 milioane de euro), în scădere cu 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, potrivit Ministerului de 
Finanţe.

Profitul s-a ridicat la 1,6 milioane de lei (360.000 de euro) în 2014, faţă de pierderi de 7 milioane de lei (1,6 milioane de euro)  în 2013.  Afacerile companiei s-au redus semnificativ în ultimii ani. Spre comparaţie, în 2008, fabrica avea afaceri de 37,7 milioane de euro şi un profit de 400.000 de euro.  Din 2009, veniturile fabricii au început să scadă drastic, acesta fiind şi anul când s-au făcut cele mai multe disponibilizări. Peste 300 de anga­jaţi au fost concediaţi în acel an, în fabrică lucrând 260 de persoane în 2014, potrivit mfinante.ro.

Copos ar fi putut încasa pe fabrica Ana Imep 40-60 de milioane de euro dacă ar fi vândut-o în 2006 americanilor de la Emerson, însă acum valoarea s-a redus având în vedere scăderea afacerilor. Omul de afaceri a refuzat însă oferta primităatunci, iar Emerson a pornit de la zero cu mai multe fabrici la Cluj. Valoarea actuală a companiei nu a fost făcută publică.

“Această tranzacţie este o recunoaştere a tradiţiei industriei româneşti şi validează profesionalismul, viziunea pe termen lung şi investiţiile realizate la ANA IMEP. (...) A venit timpul ca ANA IMEP să intre într-o altă etapă şi să aibă un impact mai mare la nivel mondial. Nidec este cu siguranţă cea mai bună alegere în acest sens (...) ", potrivit oficialilor ANA Imep.

Nidec Corporation a fost înfiinţată în 23 iulie 1973 în Kyoto şi produce motoare mici, motoare pentru industria auto, motoare industriale, pentru electrocasnice, pentru componente electronice şi optice. Compania cu 98.000 de angajaţi a avut afaceri de un miliard de yeni în martie 2015. În România, gigantul japonez controlează Nidec ASI Ro din Crevedia (judeţul Dâmboviţa), preluată indirect prin cumpărarea la nivel internaţional a firmei Ansaldo din Italia.

Pe lângă fabrica de motoare electrice, George Copos, care a fost în perioada 2004-2006 vicepremier din partea Partidului Con­ser­vator în guvernul Tăriceanu, mai deţine afaceri în panificaţie, imobiliare, precum şi în industria ospitalităţii.

Copos este unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri de pe piaţa româ­nească, cu şapte unităţi hoteliere în România (una închiriată). El a intrat în afaceri după ce s-a desfiinţat în 1990 postul pe care îl ocupa pe turism în cadrul Uniunii Asociaţiilor Studenţeşti din România. 

În urmă cu zece ani a avut pe masă o ofertă de la americanii de la Emerson, dar nu s-au înţeles la preţ.
 
Omul de afaceri George Copos intenţionează să vândă fabrica de motoa­re electrice ANA Imep din Piteşti, cu afaceri de trei ori mai mici faţă de anul 2008, fiind în discuţii cu gigantul japonez Nidec, potrivit unor surse din cadrul companiei controlate de antreprenorul român. „Familia vrea să se concentreze pe businessul hotelier“, a menţionat pentru ZF sursa citată.
 
Printre clienţii pentru care a produs ANA Imep se numără Gorenje şi Fagor din Spania, dar şi Vestel din Turcia şi Rusia şi Indesit în Italia. Tot la Ana IMEP se produc motoare electrice pentru uscătoare şi hote, dar şi pentru anumite echipamente auto  (sistemul de ştergătoare). Cea mai  mare parte a pro­ducţiei fabricii de motoare electrice este trimisă la export.
 
În România, gigantul japonez con­trolează Nidec ASI Ro din Crevedia (judeţul Dâmboviţa), preluată indirect prin cumpărarea la nivel internaţional a firmei Ansaldo din Italia. Nici oficialii de la Nidec Asi nu au comentat intenţia com­paniei mamă de-a face achiziţii în România. Producătorul de motoare elec­trice Nidec, lider pe această piaţă la nivel global, cu afaceri de peste 8 miliarde de euro anual şi care a fost fondat de Shigenobu Nagamori şi alţi doi japonezi, nu a răspuns solicitării ZF.
 
Diego Prada (soţul Alexandrei Copos, fiica lui George Copos – n. red.) a preluat conducerea companiei ANA Imep în 2013. 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO