Eveniment

Cum a reacţionat centrul Capitalei după violenţele de duminică: magazinele se închid de teama protestelor - GALERIE FOTO

Cum reacţionează centrul Capitalei după violenţele de duminică: magazinele se închid de teama protestelor - GALERIE FOTO

Cum reacţionează centrul Capitalei după violenţele de duminică

Autor: Cristi Moga, Bogdan Alecu

16.01.2012, 17:41 1542

"Ia uite mamă! Şi aici au spart!", se avertizau ieri două doamne în vârstă, la trecerea prin faţa agenţiei Raiffeisen din Piaţa Unirii, în centrul Bucureştiului. Jurnalişti, curioşi, dar şi simpli cetăţeni al căror drum obişnuit este prin Piaţa Unirii, făceau din mers bilanţul luptelor de stradă de duminică seara, în care jandarmii şi un grup de protestatari şi-au împărţit bastoane şi pietre, după "modelul" londonez din vara anului trecut.

Trei tineri de 16-20 de ani vopsiţi blond, unul cu fular roş-albastru la gât, îşi povesteau "faptele de vitejie" la ieşirea din staţia de metrou Unirii de lângă agenţia BRD, fără să îi întrebe nimeni nimic. Un bilanţ făcut din ochi indică pagube de ordinul sutelor de mii de euro: mai mult de zece vitrine sparte, un magazin Vodafone vandalizat, chioşcuri incendiate, mobilier urban distrus şi semafoare stricate.

De regulă îngânduraţi, oamenii au acum simţurile mai ascuţite, semafoarele nu funcţionează, astfel că trebuie să fie atenţi la agenţii de circulaţie care dau indicaţii din fluier şi mâini, în timp ce covrigii pot fi vânduţi şi cu un geam spart.

Grupuri de jandarmi, poliţişti şi poliţie locală patrulează între Piaţa Universităţii şi Piaţa Unirii, deşi la amiază încă nu erau strânse grupuri de protestatari.

Spre deosebire de alte manifestaţii care au avut loc în ultimul an în Europa şi în lume, cele din Bucureşti sunt făcute după program, mai spre după-amiază, în timp ce în acţiunea "occupy wall street", spre exemplu, protestatarii îşi instalaseră tabere în care au stat pentru câteva săptămâni.

În Bucureşti protestele se amplifică seara, înainte de prime-time, şi se risipesc spre miezul nopţii, când protestatarii merg spre casele lor.

Luni însă efectele acestor proteste erau vizibile în centrul Capitalei, care prin reabilitarea centrului comercial Cocor şi schimbarea faţadei de la Unirea căpătase un nou aspect.

Cocorul a scăpat intact de incidente, iar la Unirea vizibil afectat era doar un geam al magazinului de îmbrăcăminte Bershka, aflat chiar pe colţ. Un bolovan a făcut o gaură, dar impactul nu a provocat căderea geamului, astfel că magazinul era deschis. Planul pentru astăzi pare însă bine stabilit.

"Ieri am închis normal, ca în orice zi, dar nu ştiu cum a fost în magazin că nu am lucrat. Dacă vedem că se strâng şi în seara asta (luni - n.red.), închidem şi plecăm. Asta am înţeles prin staţie de la colegi. Nu riscă nimeni. Suntem doi agenţi, unul pe fiecare etaj, şi vreo şapte fete", spune paznicul din Bershka, magazin în care continuau să intre clienţi, la fel ca în agenţia Raiffeisen de peste drum, care avea pagube mai serioase.

O casă de schimb valutar de lângă Raiffeisen este închisă, la fel şi un mic magazin Vodafone, la care pagubele par a fi cele mai mari. Vitrinele sunt acoperite cu prelate roşii deoarece geamurile au fost sparte în totalitate, iar un paznic îşi freacă mâinile de frig în faţa magazinului, unde are grijă să nu intre nimeni. "Cei de la Germanos au strâns lucrurile şi preferă să piardă vânzările pe câteva zile, până se mai liniştesc lucrurile", spune acesta, arătând la magazinul de peste drum, de unde angajaţii încarcă mai multe cutii în maşini şi au lipit pe uşă un afiş cu "închis", deşi un singur geam a fost crăpat în urma conflictelor.

Către Universitate, lângă un centru de schimb valutar, o covrigărie şi un magazin de încălţăminte, toate cu geamuri sparte, un vânzător de la un fast-food zâmbeşte de la căldură deoarece vitrinele lui au rămas intacte.

"Avem pile la Dumnezeu că am scăpat cu geamurile întregi. Nu am închis aseară, dar nici n-a mai intrat nimeni", spune acesta. Probabil protestatarilor nu le era foame, dar în schimb telefoanele din magazinul Vodafone de după colţ le-au "făcut cu ochiul".

La Piaţa Universităţii echipaje ale RATB demontau staţiile de autobuz pentru a preveni şi mai mult avarierea acestora, în condiţiile în care majoritatea staţiilor din zonă au fost vandalizate, având geamurile sparte. Echipaje ale firmelor de construcţii refac pavajele pe bulevardul I.C. Brătianu, în faţa bisericii Sfântul Gheorghe, unde trotoarul era acoperit cu piatră cubică, devenită duminică seară "arsenal de război".

"Alţii iau, noi le punem", spune un muncitor de la firma de construcţii care repară stradă. Pe partea cealaltă, sunt angajaţi ai firmei de salubritate care încă strâng pietre aruncate de protestatari. "Cataroaiele" au de la câteva sute de grame la peste un kilogram. Din acest motiv firma care a început curăţenia la ora şapte dimineaţa nu terminase până la prânz. "Patru Dacii Papuc am transportat şi tot mai avem", spun cei care adunau pietrele.

Dacă în intersecţia de la piaţa Universităţii şoferii sunt de regulă mai agitaţi datorită aglomeraţiei, acum nimeni nu claxonează indiferent ce face maşina din faţă, deoarece cam toţi se uită pe geamurile laterale pentru a observa consecinţele luptelor. Gardurile care despărţeau partea centrală a bulevardului de intrarea în pasajul Unirii au dispărut, fiind smulse duminică seară şi folosite pentru ofensiva protestatarilor violenţi.

Revenind în Piaţa Unirii, urmele panoului publicitar care a ars au fost şterse, un singur chioşc de ziare pare vandalizat, în timp ce florăriile sunt mai "şifonate" de pietrele care au spart panourile şi geamurile laterale. "Azi-noapte m-au prins înauntru când au început să alerge prin piaţă manifestanţii şi jandarmii. Nu mai puteam să ies, iar la un moment dat au dat şi cu gaze lacrimogene care au început să intre în florărie", spune proprietara unei florării din piaţa Unirii.

Dacă agenţia BRD de pe colţ se prezenta bine, oficiul băncii portugheze Millennium avea geamurile sparte şi un anunţ trecut pe uşă: "Dragi clienţi, în data de 16 ianuarie sucursala nu va fi funcţională. Ne cerem scuze şi vă mulţumim pentru înţelegere".

Cafenelele de la parterul Hanului Manuc au fiecare câte un geam spart, dar între ele magazinul Fornetti este intact. "Am avut mai mult noroc, geamul mai gros şi am închis devreme. Nu ştiu ce fac dacă se întorc astăzi", spune vânzătoarea din magazin.

Hotelul Europa Royale nu a fost deschis deocamdată, dar magazinul Drogerie Markt de la parter funcţionează de ceva timp, însă nu a atras pietrele protestatarilor.

"Erau două fete ieri în magazin şi au închis la 6, dar n-au fost probleme până atunci că ne-ar fi chemat. Duminica nu este pază. Astăzi aşteptăm să vedem ce se întâmplă. N-am chemat deocamdată întăriri, dar avem program până la 10 seara", spune paznicul magazinului.

Un loc bun de instalat o "tabără" este parcul din mijlocul Pieţei Unirii, dar ieri la prânz în zonă era linişte, singurul element colorat fiind tiribombele amplasate către magazinul Unirea.

"Avem arme, suntem mulţi, nu ne temem de nimeni", spune zâmbind băiatul care vinde bilete la maşinuţe.

Mai serios este paznicul firmei Guard One, care păzeşte parcurile Capitalei într-un contract de circa 7 lei/oră pentru fiecare agent. El nu a lucrat duminică seara, când au fost incidentele, dar stă acum cu ochii în patru.

"Au dus tomberoanele în stradă ca să blocheze circulaţia, iar în partea cealaltă a pieţei (spre bulevardul Corneliu Coposu - n.red.) au dat foc unui tomberon. Noi trebuie să păzim tot ce este aici în parc, dar deocamdată aşteptăm".

O aşteptare generală din care au început să apară răni şi cicatrici, peste o Capitală care începuse să semene a oraş european. Proteste împotriva austerităţii au fost în majoritatea ţărilor, dar acestea nu justifică violenţele şi distrugerile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO