Eveniment

Cum au evoluat anul trecut afacerile celor mai mari cinci jucători din industria navală: afaceri totale de 2,3 miliarde de lei, în scădere cu 20%, şi 8.120 de angajaţi

Cum au evoluat anul trecut afacerile celor mai mari cinci...

Autor: Mirabela Tiron

10.07.2023, 16:30 169

♦ Cele mai mari cinci şantiere navale de pe piaţa locală adunau anul trecut 8.120 de angajaţi, faţă de 8.885 de persoane anul anterior ♦ Doar trei companii din cele cinci au raportat profit net anul trecut şi doar doi coloşi au reuşit să îşi crească cifra de afaceri ♦ Topul celor mai mari jucători din această industrie s-a schimbat după rezultatele de anul trecut.

Cele mai mari cinci şantiere navale de pe piaţa locală au avut anul trecut afaceri totale de 2,3 mi­li­arde de lei (470 mil. euro), în scădere cu 20%, şi au adunat 8.120 de angajaţi în total, în scădere faţă de anul anterior, arată o analiză realizată de ZF.

Şantierul naval Vard Tulcea, cel mai mare jucă­tor de pe piaţa construcţiilor navale şi cel mai mare anga­ja­tor din judeţul Tulcea, a finalizat anul trecut cu afa­ceri de 1,2 miliarde de lei, nivel similar cu cel din anul anterior, şi a raportat profit faţă de pierderi anul ante­ri­or, potrivit datelor publice. Compania a rapor­tat un profit net de 64 de milioane de lei anul trecut, faţă de pierderi de 18 mil. lei anul anterior, potrivit datelor publice. Şantierul avea anul trecut în produc­ţie nave de croazieră, blocuri în plutire pentru Italia, o navă off­shore şi una militară. Şantierul naval din Tulcea a­vea anul trecut 2.726 de angajaţi, potrivit mfinante.ro.

La începutul anului trecut grupul Vard anunţa că va integra şantierele navale din Tulcea şi Brăila într-o singură entitate administrativă, proiectul fiind lan­sat în urma deciziei luate la nivelul grupului Fincan­tieri, din care face parte Vard. Fuziunea are ca scop re­ducerea costurilor de producţie, simplificarea proce­sului decizional, reducerea costurilor administrative. Fuziunea va avea la bază modelul operaţional şi de business al grupului Fincantieri, în care o singură companie încorporează mai multe şantiere navale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro