Eveniment

Deduceri de impozit in scadere progresiva pentru veniturile de peste 10 mil. lei

11.01.2005, 00:00 95



Ministerul Finantelor a stabilit nivelul deducerilor personale de impozit care se acorda de la 1 ianuarie in functie de venitul lunar brut si de numarul de persoane aflate in intretinerea contribuabilului. Astfel, angajatii care au un venit de pana la 10 mil. lei lunar, beneficiaza de deduceri ce variaza intre 2,5 mil. lei si 6,5 mil. lei. De asemenea, pentru contribuabilii care au un venit lunar brut de peste 10 mil. lei, dar care nu depaseste 30 mil. lei, deducerile personale se situeaza intre 6,5 mil. lei si 100.000 lei. Cei ale caror venituri sunt mai mari de 30 mil. lei, nu beneficiaza de deduceri, indiferent de numarul persoanelor in intretinere. Deducerile se acorda doar pentru veniturile din salarii unde contribuabilul are functia de baza.





Reuters: Momentul ales pentru a introduce cota unica este riscant



Guvernul roman a ales pentru introducerea cotei unice de impozitare un moment care coincide cu schimbari importante ale politicilor economice, astfel incat implementarea acestei decizii se va dovedi mai dificila decat pentru alte state din fostul bloc comunist, comenteaza Reuters.



State precum Rusia, Ucraina si Slovacia au reusit cu succes sa inlocuiasca vechiul sistem al impozitarii progresive cu cota unica.



Multi analisti sunt insa ingrijorati ca in cazul Romaniei momentul ales pentru implementarea acestui regim fiscal ar putea fi nepotrivit. Temerile analistilor sunt legate de posibilitatea ca micsorarea impozitelor sa mareasca ritmul de crestere economica, de peste 8% in 2004, pana la un nivel greu de tinut sub control.



Noul guvern a prezentat cota unica drept principala masura a programului sau economic si a aratat ca beneficiile sale vor depasi cu mult dificultatile create, pe termen scurt, de scaderea veniturilor bugetare.



Totusi, FMI sustine ca in cazul Romaniei, care a reusit de-abia in 2004 sa coboare inflatia sub 10%, stabilitatea economiei este un obiectiv mai important pentru investitorii straini decat nivelul fiscalitatii.



"Reducerile fiscale pot atrage investitorii straini, dar mai important este ca politicile macroeconomice sa aduca stabilitate", a declarat reprezentantul FMI la Bucuresti, Graeme Justice.



Cresterea inflatiei peste tinta de 6-7% stabilita de guvern ar pune Banca Nationala intr-o situatie riscanta, avand in vedere ca, incepand cu aprilie, Romania va permite nerezidentilor sa detina depozite in lei.



Analistii se asteapta ca masura sa determine un aflux de fonduri speculative din partea investitorilor atrasi de dobanzile mari si de perspectivele aderarii la UE.



In cazul unui volum mult prea mare de fonduri, Banca Nationala are posibilitatea de a reduce dobanzile, scazand, astfel, atractivitatea depozitelor in lei, insa puterea ei de interventie este limitata in cazul aparitiei unor presiuni inflationiste.



"Introducerea cotei unice nu este o idee rea, dar momentul ales nu este foarte potrivit. Decizia va crea presiuni inflationiste intr-o perioada in care BNR ar trebui sa reduca diferentialul ratelor dobanzii", a declarat Radu Craciun, analist la ABN Amro.



Anterior, reprezentantii FMI au declarat ca guvernul ar trebui sa ajute BNR prin reducerea deficitului bugetar sub plafonul estimat pentru 2004, de 1% din PIB.



Noul guvern si-a luat doar angajamentul de a mentine deficitul bugetar la 1,5% din PIB, iar ministrul de stat Adrian Videanu a declarat ca riscul ca reducerile fiscale sa impulsioneze prea mult economia nu este deosebit de ridicat.



Guvernul a estimat ca pierderile inregistrate de veniturile bugetare nu vor depasi 1% din PIB, nivel destul de "conservator" potrivit Reuters, avand in vedere ca, in cazul Slovaciei, introducerea unei cote unice de impozitare de 19% a atras, inca din primul an, fonduri mai mari la bugetul de stat.



Totusi, economistii cred ca Romania are sanse de a obtine un succes similar doar daca guvernul va lua si masuri de eliminare a unor legi ineficiente si a evaziunii fiscale.



"Adoptand o cota unica nu poti sti niciodata ce rezultat vei obtine, in special atunci cand 40-50% din economie functioneaza la negru", a declarat Lars Christensen, analist la Danske Bank. (Mediafax)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO