Eveniment

Dintre ţările Uniunii Europene, România are cele mai mici venituri la buget, ca procent din PIB. Cum să te dezvolţi când ai buzunarele goale? Preşedintele Klaus Iohannis vorbeşte mereu despre reformă, dar nu explică ce este acea reformă

Dintre ţările Uniunii Europene, România are cele mai...

Autor: Iulian Anghel

08.05.2021, 19:45 1184

Cum este posibil ca o ţară ca Bulgaria, care are taxe mai mici ca România să aibă venituri la buget mai mari – 33% din PIB România şi 39,5%, Bulgaria?

Din ce bani să cheltuieşti când tu nu ai nimic? Când eşti lipit-pământului, cine să te împrumute pe tine la dobânzi rezonabile? România a avut în 2020 cele mai mici venituri, ca pondere în PIB, din Uniunea Europeană, de doar 33%. Deşi taxele în România sunt mai mari ca în Bulgaria.

Bulgaria este o ţară mai săracă decât România. Dar strânge la buget mai mulţi bani decât România. Veniturile per capita, la paritatea puterii de cumpărare, sunt de 70% din media UE în România şi doar de 53% în Bulgaria. România şi-a revenit puternic în ultimii ani. La paritatea puterii de cumpărare, România a ajuns din urmă Polonia şi Ungaria. Datele Eurostat – Oficiul de Statistică al UE - arată că partitatea puterii de cumpărare în România a ajuns la 70% din media UE. În Polonia este de 73%, în Ungaria, de asemenea, de 73%. Nu mai avem, prin urmare, diferenţele din trecut. Dar veniturile statului sunt de 33% din PIB în România, de 42,8% în Polonia, de 43,5% în Ungaria sau de 39,5% în Bulgaria. De ce? De vreme ce taxele în aceste ţări sunt aproape egale?

Preşedintele Klaus Iohannis vorbeşte mereu despre reformă, dar nu explică ce este acea reformă. Cum este posibil ca o ţară ca Bulgaria, care are taxe mai mici ca România să aibă venituri la buget mai mari – 33% din PIB România şi 39,5%, Bulgaria?

La venituri mici, şi cheltuielile sunt mici.

Premierul Florin Cîţu şi preşedintele Iohannis se laudă cu cheltuielile statului în anul pandemiei – bani din împrumuturi, de vreme ce 85% din veniturile curente ale statului merg la pensii şi salarii.

Dar, pe ansamblu, România a cheltuit anul trecut 42,2% din PIB – având un deficit bugetar de 102 miliarde de lei. Ungaria a cheltuit 51,6% din PIB, iar Polonia 48,8% din PIB – sumele acestea colosale fiind, fireşte, în bună parte pentru combaterea pandemiei. Polonia şi Ungaria sunt însă solvabile. Fără pandemie, Polonia ar fi ajuns în 2021 pe excedent bugetar (excedent pe care Germania îl înregistra de zece ani), în vreme ce România se aştepta la un deficit record pentru anii fără criză - undeva la 6% din PIB. Aşa că nu este de mirare că deficitul a ajuns în 2020 la 10% din PIB şi nici de mirare nu va fi că va urma o corecţie dureroasă. Aşa că problema veniturilor statului va fi vitală pentru următorul deceniu. Creşti taxele? Ce faci? Datoria publică creşte într-un ritm nemaivăzut – 55% din PIB în 2021 este mult pentru România, iar 100% din PIB va fi greu de plătit în următorii ani. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO