Eveniment

Disparitia jurnalistilor in Irak, un caz cu tipic romanesc, tot mai incalcit

31.03.2005, 00:00 24


La aproape doua zile de la rapirea celor trei jurnalisti romani si a omului de afaceri care le era ghid, finantator si translator in timpul calatoriei in Irak, criza capata din ce in ce mai multe necunoscute in loc sa se limpezeasca pe masura ce apar detaliile.


In problema in care erau la inceput doar trei jurnalisti si "teroristii irakieni" apar din ce in ce mai multe informatii care in loc sa simplifice lucrurile le dau o tot mai mare nota de stranietate.


Una dintre primele informatii care au venit dupa ce presedintele Basescu a confirmat disparitia jurnalistilor  - Marie-Jeanne Ion si cameramanul Sorin Dumitru Miscoci de la Prima TV si reporterul Ovidiu Ohanesian, de la cotidianul Romania libera - a fost ca acestia nu erau singuri in momentul rapirii, ci insotiti de Mohamad Munaf, om de afaceri cu dubla cetatenie, americana si irakiana. El le finantase calatoria, le facilitase intalnirile cu inaltii oficiali irakieni si, pe deasupra, le asigura si servicii de translator.


Nici felul in care au plecat jurnalistii de la Prima TV in Irak nu este foarte clar, Dan Dumitru, directorul de la stiri, admitand ca Marie-Jeanne Ion a trebuit sa insiste pentru a fi lasata sa plece. Argumentul cel mai important al ei a fost acela ca Munaf le va asigura atat finantarea calatoriei, cat si securitatea. In plus, exista informatii ca irakiano-americanul ar fi avut relatii la Ministerul de Interne irakian, ceea ce inseamna ca teoretic ar fi putut avea cu el oameni care sa-i asigure paza, mai ales cand era vorba de zone cunoscute pentru rapiri si talharii.


Autoritatile romane, in afara de mesaje de sprijin si asigurari ca se munceste pentru eliberarea ostaticilor, nu au mai dat nici o informatie de valoare. Astfel, informatiile trebuie cautate in alta parte.


Dan Dumitru de la Prima TV a explicat, marti, pe toate posturile de televiziune si radio ca nu stie mai multe lucruri, ca nu s-a primit nici un semnal de la rapitori, totul bazandu-se pe eficienta autoritatilor romane si a coalitiei internationale impotriva terorismului. Nici cei de la Romania libera, ziarul care il trimisese in Irak pe jurnalistul Eduard Ohanesian, nu au spus si nu au parut sa stie mai multe despre situatie.


In aceste conditii, marti seara, pe aproape toate posturile TV romanesti a intrat in direct prin telefon milionarul Omar Hayssam, om de afaceri de origine siriana, care s-a recomandat drept prieten si partener de afaceri cu Mohamad Munaf. El a informat despre, aparent, bomba zilei de marti: a fost sunat inca de marti dimineata de o persoana necunoscuta "cu accent irakian" care a cerut patru milioane de dolari pentru rascumpararea celor rapiti. Spunand pe rand, la fiecare post TV, ca nu vrea sa mediatizeze prea mult ceea ce i s-a intamplat, Hayssam a anuntat ca este dispus sa plateasca "oricat" pentru rascumpararea prietenului sau de la cei pe care


i-a numit tot timpul "talhari". El a declarat si ca a informat autoritatile romane despre telefoanele primite.


Omar Hayssam este un om cunoscut pentru cei din presa si din justitie, din cauza ca a fost in ultima perioada in centrul mai multor scandaluri legate de afaceri considerate cel putin dubioase.


El este membru al PSD, are foarte multe afaceri in Romania, iar procurorul general a confirmat ca este urmarit penal de anul trecut. Ca si cum aceste lucruri nu ar fi fost de ajuns, surse medicale au declarat Hayssam a fost spitalizat de mai multe ori pentru tulburari afective. Astfel, el a fost internat, in perioada 20-29 decembrie 2004 si apoi 3 ianuarie-28 martie, la Spitalul de neuropsihiatrie "Alexandru Obregia" din Bucuresti. Practic, el a fost externat in ziua in care cei trei jurnalisti romani si partenerul sau, Mohamad Munaf, au fost rapiti la Bagdad.


El a recunoscut ca il cunoaste si pe tatal jurnalistei rapite, Marie-Jeanne Ion, fostul prefect de Buzau, Vasile Ion, si are si afaceri in acest judet, cumparand in anul 2000 fabrica de cherestea Foresta Nehoiu, cu peste 4.000 de angajati, care acum este in faliment.


Desi afirmatiile lui Hayssam au fost primite cu retinere - Dan Dumitru a declarat ca nu crede in "povestea" lui - autoritatile au inceput sa analizeze o inregistrare a unei convorbiri telefonice dintre omul de afaceri de origine siriana si unul dintre presupusii rapitori.


Mai mult, potrivit unor informatii difuzate de presa, un negociator din partea lui Omar Hayssam, prezentat sub numele de Ayman Asha, ar fi plecat de la Bucuresti ieri cu un avion la Amman (Iordania), de unde sa se indrepte spre Bagdad pentru a lua legatura cu rapitorii. Insa, potrivit datelor de la Aeroportul Henri Coanda, nu exista nici un avion care sa fi efectuat ieri o cursa directa de la Bucuresti la Amman, singurul traseu posibil fiind Bucuresti-Istanbul, de unde se poate lua o alta cursa aeriana spre capitala Iordaniei.


In tot acest timp, serviciile secrete romanesti impreuna cu primarul Traian Basescu lucreaza "inteligent si discret" pentru jurnalistii captivi. Atat de "discret" ca presa si opinia publica, in dorinta de a afla cat mai multe detalii, ajung pe piste care mai de care mai neclare. Cine sunt cei care ii tin captivi pe romani: niste talhari care vor sa faca ceva bani, teroristii lui Al-Zarqawi sau doar niste "domni" care au probleme de business de rezolvat cu oamenii de afaceri implicati in deplasarea celor trei romani? Nu cumva jurnalistii au doar vina ca s-au aflat la locul nepotrivit in momentul in care Mohamad Munaf avea probleme? Cat de implicati sunt oamenii de afaceri apropiati fostului partid de guvernamant, PSD, in toata aceasta afacere? Nu se stie. Pana atunci, presa va specula pe informatiile existente, foarte putine, si facute de multe ori pe baza de supozitii.


Organismele internationale pentru libertatea presei, jurnalistii straini care au trecut prin experiente asemanatoare, oamenii politici, toti transmit mesaje de solidaritate cu Romania si cu cei care au disparut. Motivele pentru care s-a ajuns in aceasta situatie sunt extrem de numeroase, si in loc sa fie taiate unul cate unul de pe lista se inmultesc. Prezenta militara a Romaniei in Irak, afacerile celui care i-a insotit, instabilitatea tarii in care s-au dus, sau pur si simplu curajul si increderea prea mare pe care le-au avut jurnalistii sunt piste care trebuie luate in considerare pentru eliberarea lor.


Disparitia celor trei jurnalisti si a insotitorului lor produce emotie, asa cum s-a intamplat in cazuri similare in strainatate, dar se pare ca acest caz nu putea sa scape de incurcaturile economice si politice specific romanesti. Astfel, avem propria "rapire romaneasca" si se poate spune ca nici macar un eveniment de acest gen nu este unul "euro-atlantic".



@ Cea de-a patra persoana disparuta in Irak, Mohamad Munaf, impreuna cu cei trei jurnalisti romani, este cercetata de procurori pentru evaziune fiscala si alte infractiuni economice. Munaf are afaceri in Romania si este prieten si partener cu omul de afaceri de origine siriana Omar Hayssam, care ar fi primit o cerere de rascumparare de la un presupus rapitor in valoare de 4 mil. dolari.


@ Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a confirmat ieri ca si Omar Hayssam este urmarit penal, de anul trecut, dar nu a putut oferi detalii despre acest caz, din motive profesionale. Hayssam este membru al PSD si era prezent in multe dintre delegatiile in strainatate ale fostului sef al statului Ion Iliescu, spun surse din PSD.


@ Liderul PSD Adrian Nastase a respins orice incercare de politizare a cazului jurnalistilor romani disparuti in Irak, precum si incercarea unora de a folosi aceasta tragedie pentru publicitate.


@ Premierul Calin Popescu-Tariceanu sustine ca pentru jurnalistii romani dati disparuti in Irak nu s-a primit oficial nici o cerere de rascumparare. "Daca oficial s-ar fi primit, atunci acest lucru ar fi fost facut public", a spus Tariceanu.


@ Presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca institutiile statului lucreaza cu inteligenta, cu discretie si intr-un mod care sa maximizeze sansele de solutionare a problemei celor trei jurnalisti romani "captivi" in Irak.


@ O inregistrare a unei convorbiri telefonice dintre Omar Hayssam si unul dintre presupusii rapitori ai celor trei jurnalisti romani a ajuns la grupul operativ constituit la Cotroceni, pentru a fi analizata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO