Eveniment

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj, cel mai mare producător local de medicamente: Dacă autorităţile ne contactează putem fabrica ce doresc ele, în ce cantitate doresc ele, dar nu ne-a întrebat nimeni încă

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj, cel mai mare...

Autor: Alex Ciutacu

14.03.2020, 15:17 52761

Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj, cel mai mare producător local de medicamente, a spus că poate fabrica la cerere anumite medicamente şi în cantităţi specifice, la cererea autorităţilor, pentru a combate răspândirea noului coronavirus.

„Dacă autorităţile ne contactează putem fabrica ce doresc ele în ce cantitate doresc ele”, a spus Dragoş Damian, CEO al producătorului de medicamente Terapia Cluj, în cadrul unei ediţii speciale a emisiunii de business ZF Live.

Criza COVID-19 LIVE TEXT: Sâmbătă, 14 martie, a 18-a zi de coronavirus în România. Ce se întâmplă în ţară şi în străinătate, actualizare la minut  

Cu toate acestea, întrebat dacă autorităţile l-au contactat pentru a-i cere să sporească producţia unui anumit medicament, Damian a spus, vineri, că nu.

„Este o întrebare bună şi raţională. Ne-o punem şi noi, dar nu ne-a pus-o nimeni dintre autorităţi. Noi ne-am oferit printr-un comunicat de presă ieri (n.red: joi), ca patronat al fabricilor de medicamente din România, să faccem asta. Am oferit diferite soluţii”, a explicat Dragoş Damian.

În ţările europene în care epidemia s-a extins mai mult, guvernele au început să transmită diverse comenzi suplimentare pentru producătorii de medicamente şi de echipamente medicale, întrucât închiderea graniţelor limitează ţările la producătorii lor locali.

Scenariul Italia, Franţa, Germania

Guvernele din Europa şi-au intensificat eforturile pentru a asigura necesarul de ventilatoare pulmonare, întrucât doctorii şi spitalele se pregătesc pentru o continuă creştere a numărului persoanelor infectate cu noul coronavirus.

Italia, ţara care a devenit epicentrul european al epidemiei, a dat directive pentru singurul producător de ventilatoare pulmonare al ţării să mărească producţia de patru ori, ba chiar a trimis oameni din armată în fabrici ca forţă de muncă pentru a atinge necesarul de producţie, potrivit FT.

Guvernul german i-a cerut producătorului local să suplimenteze producţia cu 10.000 de unităţi, în timp ce guvernul francez a lansat o analiză asupra propriilor stocuri – inclusiv cele din afara sistemului public de sănătate – pentru a determina nevoia şi deficitul.

Ventilatoarele pulmonare sunt necesare pentru a pompa oxigen în plămânii pacienţilor care suferă de dificultăţi respiratorii acute. Acestea sunt de importanţă critică pentru cei în pericol de insuficienţă pulmonară – una dintre principalele cauze ale morţii în rândul deceselor cauzate de coronavirus.

În Italia, unde angajaţilor din sistemul medical li s-a spus să prioritizeze pacienţii cu cele mai mari şanse de supravieţuire din cauza lipsei de echipament, singurul producător din ţară este Siare Engineering, care produce 125 de ventilatoare pe lună.

Guvernul a trimis oameni din armată pentru a se asigura că producţia creşte la 500 de ventilatoare pe lună.

Cu peste 17.600 de persoane infectate, dintre care 1.328 sunt la terapie intensivă, Italia este cel mai afectat teritoriu în afara Chinei – unde a originat epidemia.

 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO