Eveniment

Dunarea a scos din case peste 600 de persoane

17.04.2006, 00:00 14

Peste 600 de persoane din cele 12 judete prin care trece Dunarea au fost evacuate pana ieri, apele afectand 500 de locuinte si peste 2.500 de anexe gospodaresti.

Pentru a reduce debitul fluviului, autoritatile au decis ieri sa recurga la o noua deversare controlata a apei pe bratul Borcea. Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta a anuntat ca pana ieri apele au acoperit 945 de kilometri de drumuri si au afectat activitatea a 21 de agenti economici. In plus, au mai fost inundate aproape 28.000 de hectare de teren arabil, 10.000 de hectare de fanete si peste 4.400 de hectare de pasune si padure.

In judetul Calarasi au fost inundate 1.625 ha terenuri agricole, fanete si islaz, 154 anexe gospodaresti, patru case au fost avariate si sase persoane evacuate din opt localitati. In Ialomita, in municipiul Fetesti, Dunarea deverseaza peste primul si al doilea dig de aparare astfel incat autoritatile au intervenit pentru realizarea unui dig de protectie a locuintelor, continuarea suprainaltarii si consolidarii digului de protectie. In judetul Constanta au fost avariate 42 de case si au fost inundate peste 170 de anexe gospodaresti. Activitatea a opt agenti economici a fost perturbata si 159 de persoane din zece localitati au fost evacuate. In judetul Braila au fost evacuate cinci persoane, in timp ce in judetul Tulcea au mai fost evacuate 13 persoane din localitatea Smardan, care s-au mutat la rude sau alte familii. Ieri dimineata, in judetul Hunedoara erau avariate opt case, iar 560 ha teren arabil si 66 ha fanete din 11 localitati erau inundate.

Pentru diminuarea debitului Dunarii, autoritatile au decis ieri sa recurga la o noua deversare controlata a apelor, de data aceasta pe bratul Borcea. In urma acestei masuri, debitul Dunarii va fi diminuat prin deversarea unui volum de 30 de milioane de metri cubi.

La intrunirea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Calarasi, la care au participat si detinatorii de animale din incinta care va fi inundata, s-a hotarat ca, pana luni la pranz, animalele sa fie evacuate. Proiectantii de la Imbunatatiri Funciare vor identifica locul in care se va produce deversarea.

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta va trimite la fata locului pirotehnicieni care, impreuna cu proiectantul si reprezentantii Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare, vor face deversarea.

Inundari controlate a doua incinte au mai avut loc in judetul Dolj, acestea avand o capacitate de stocare de 300 mil. metri cubi si 450 mil. metri cubi de apa.

Ministrul mediului Sulfina Barbu a anuntat ca pentru consolidarea infrastructurii de aparare impotriva inundatiilor Executivul va aloca bani, la rectificarea bugetara ce ar putea fi dispusa in sedinta de guvern de saptamana aceasta.

"Interesul nostru, al Guvernului, este sa salvam oamenii si cat mai mult din bunurile lor. Din acest motiv, va fi o rectificare bugetara, dar rectificarea se face numai pentru infrastructura, pentru diguri si altele asemenea, nu pentru salarii sau alte cheltuieli materiale. Numai pentru alocari in infrastructura, pentru ca aici este necesarul extraordinar de mare al Romaniei!", a spus ministrul.

Ministrul delegat pentru lucrari publice, Laszlo Borbely, anunta la sfarsitul saptamanii trecute ca in Guvern va fi promovat un act normativ privind alocarea a 150 mil. lei (circa 43 mil. euro) pentru refacerea lucrarilor afectate de inundatii si consolidarea zonelor afectate de alunecari de teren.

Debitul Dunarii la intrarea in tara - pe sectiunea Bazias -a atins, sambata dimineata, 15.600 metri cubi pe secunda - aproape de maximul istoric de 15.900 metri cubi pe secunda inregistrat la Portile de Fier in 17 aprilie 1895 - specialistii estimand ca acesta va fi in crestere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO