Eveniment

Eşec total al lui Boc la atragerea investiţiilor străine directe

Eşec total al lui Boc la atragerea investiţiilor străine directe

Autor: Claudia Medrega

14.12.2011, 00:03 275

Investiţiile străine directe au fost în octombrie de numai 133 mil. euro, iar nivelul din primele zece luni, de 1,3 mld. euro, a acoperit doar 32% din deficitul de cont curent. Este unul dintre cele mai importante eşecuri ale guvernului Boc.

Evoluţia investiţiilor străine contrazice optimismul debordant al autorităţilor care sperau la 3,5-4 mld. euro în acest an. Deşi România a revenit pe creştere economică, performanţa nu a făcut-o mai atractivă în ochii investitorilor străini. Unii analişti caracterizează evoluţia investiţiilor străine drept "dezamăgitoare".

"Datele privind investi­ţiile străine directe publicate astăzi nu schimbă imaginea conturată de cifrele anterioare - imagine pe care noi o interpretăm drept dezamăgitoare", spune Vlad Muscalu, economist la ING Bank.

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, spune că "România rămâne puternic dependentă de capitalurile străine atât pentru finanţarea deficitului bugetar şi deficitului de cont curent - care încă este cel mai mare din regiune, cu toată ajustarea puternică din ultimii ani -, cât şi pentru rostogolirea datoriei externe."

Dacă de investiţii străine importante nu am auzit în ultimul timp, în schimb plecările Nokia şi Tnuva vin ca o palmă pentru economie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO