Eveniment

Guvernul pastreaza in rezerva cresterea taxelor si ia alte masuri dure daca programul de reducere la stat esueaza

Guvernul pastreaza in rezerva cresterea taxelor si ia alte masuri dure
10.05.2010, 23:57 21

Daca reducerile de salarii, pensii si ajutoare de somaj sedovedesc insuficiente pentru atingerea noii tinte de deficitbugetar de 6,8% din PIB, Guvernul va recurge pana la urma tot lamajorari de impozite si taxe, "in functie de necesitati", esteangajamentul pe care autoritatile si-l iau in fata FMI prin nouascrisoare de intentie.
Documentul care va fi trimis la Washington sub semnaturaministrului finantelor Sebastian Vladescu si a guvernatorului BNRMugur Isarescu nu face decat sa contureze negru pe alb operspectiva evidenta pentru intreaga piata: discutia despreamenintarea majorarii taxelor a fost doar amanata prin programulpresedintelui Basescu, pentru ca implementarea taierii de salariisi pensii ridica multe semne de intrebare.
Desi reducerile ar trebui aplicate de la 1 iunie, Guvernul nu aclarificat inca pasii legislativi care sunt necesari. De altfel,una dintre conditiile prealabile eliberarii unor noi transe de banide la FMI este obtinerea unei hotarari favorabile de la CurteaConstitutionala in privinta conformitatii cu legea fundamentala aactelor normative care vor fi adoptate.
Mai mult, surse oficiale au declarat pentru ZF ca la presiuneasemnalelor din presa ieri au inceput discutii privind posibilitateaaplicarii cel putin in cazul pensiilor a unor reduceri diferentiatein functie de nivelul veniturilor, pentru a nu fi diminuate de-avalma cu 15% si pensiile de 1.000 de lei, si cele de 300 delei.
De asemenea, autoritatile inca bajbaie dupa masuri complementare,mai ales ca angajatii companiilor de stat sunt exceptati in modbizar de la reducerea salariilor cu 25%.
Asa ca Guvernul se gandeste sa inventeze o "taxa de solidaritate".Ministrul finantelor Sebastian Vladescu a invocat ieri oficialaceasta intentie, taxa urmand sa fie aplicata salariilor caredepasesc un anumit nivel. Evident, nici taxa, nici pragul de venitnu au fost stabilite.
Riscul mare al neincasarii celor 2,4 mld. lei (575 mil. euro)datorate statului in acest an de compania Rompetrol, crestereaevaziunii fiscale, mai ales la TVA si accize, majorarea puternica acheltuielilor cu ajutorul de somaj si prelungirea recesiunii intrimestrul I sunt principalii factori care au ingrijorat FMI si aucondus la decizia de taiere a salariilor cu 25% in sectorul bugetarpentru ca deficitul sa nu sara la 9% din PIB.
Asa ca pe langa taierile de salarii si pensii anuntate depresedintele Basescu, Guvernul se angajeaza la multe alte masurisuplimentare: reduceri de personal in sectorul public inurmatoarele luni, infiintarea de catre Fisc a unui serviciu specialde monitorizare a persoanelor fizice cu venituri mari, inghetareapensionarilor anticipate, eliminarea celui de-al 13-lea salariupentru sectorul bugetar, includerea veniturilor din dobanzi si atichetelor de masa in baza de impunere pentru impozitul pe venit,lichidarea Termoelectrica pana in iunie 2011 si privatizarea CFRMarfa pana in martie 2011, introducerea impozitului pe cifra deafaceri pentru distribuitorii de medicamente. De asemenea, Codulmuncii va fi din nou modificat pana la sfarsitul anului prinrevizuirea legislatiei privind angajarea si concedierea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO