Eveniment

Importurile de lactate s-au triplat dupa aderare, ajungand la peste 5% din piata

Importurile de lactate s-au triplat dupa aderare, ajungand la peste 5% din piata

Click pentru imaginea marita

17.07.2007, 19:14 16

Importurile de lactate au crescut cu 170% in primele patru luni ale anului fata de perioada similara din 2006, pana la 41,4 mil. euro, potrivit datelor INS, citate de Mediafax.
Cresterea robusta a importurilor de lactate, odata cu eliminarea taxelor vamale de circa 30%, a fost prognozata inca de anul trecut de jucatorii din industrie, care anuntau dublarea importurilor de lactate in acest an pana la 200 mil. euro.
Distribuitorul produselor Hochland, Meggle si Campina, Whiteland Sales&Marketing se gandeste sa isi extinda portofoliul de produse din import si estimeaza mentinerea ritmului de crestere din primele patru luni pentru intregul an, pe baza lansarilor de produse importate.
"Am previzionat aceasta evolutie. Piata se va aseza anul viitor, cand produsele din import fara sustinere din partea producatorului nu vor rezista", a declarat George Stefanescu, managerul general Whiteland Sales&Marketing, referindu-se la investitiile in marketing pentru noile brand-uri intrate pe piata.
Piata produselor lactate, estimata la 800 de milioane de euro in prezent, este una dintre cele mai dinamice la nivel national, fiind caracterizata la nivelul anului 2006 de o pondere de peste 95% a produselor fabricate local.
Importurile de carne au inregistrat o crestere de doar 4%, la 136 mil. euro, in perioada ianuarie-aprilie 2007, fata de primele luni ale anului trecut.
In schimb, exporturile au crescut de peste doua ori, la 9,4 milioane de euro, in aceeasi perioada. In ciuda majorarii, valoarea exporturilor ramane foarte scazuta in comparatie cu importurile, acestea fiind de peste 14 ori mai mari.
"La carne este un deficit cronic, suntem importatori traditionali. Exporturile se bazeaza in prezent pe carnea de bovina, insa cresterea exporturilor de carne ar fi putut fi cu 30% mai mare daca nu ar fi existat problemele cu pesta porcina. Potentialul pentru exporturi este urias, daca ne uitam la pietele din regiune, precum Rusia", a explicat Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii.
Importurile de cereale, care au inregistrat o crestere de 242% in primele patru luni, au depasit si ele exporturile, acestea din urma avand o evolutie negativa (scadere de 10% in ianuarie-aprilie 2007), potrivit INS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO