Eveniment

Incep noi negocieri cu Fondul Monetar International

10.11.2003, 00:00 12



Negociatorul-sef al Fondului Monetar International (FMI) pentru Romania, Neven Mates, a sosit ieri la Bucuresti, pentru a relua discutiile cu autoritatile romane pe marginea noului acord cu FMI.



Vizita lui Mates va dura zece zile, delegatia tehnica a FMI fiind prezenta in Romania de miercuri, 5 noiembrie.



Viitorul acord va fi, cel mai probabil, unul de tip "precautionary stand-by". Acest tip de program prevede angajamente in privinta politicilor macroeconomice insa nu si acordarea de sume de bani, facilitate utilizata doar in cazuri de urgenta.



Ultimul acord al Romaniei cu FMI, un imprumut de tip stand-by in valoare de circa 430 de milioane de dolari, a fost finalizat la mijlocul lunii octombrie. Acesta a fost singurul dintre cele sase acorduri cu FMI pe care Romania l-a finalizat dupa 1989.



Ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, a declarat, recent, ca acordul va fi aprobat de conducerea FMI cel mai probabil, la sfarsitul acestui an sau in primele saptamani ale anului viitor si se va inchide la finele lui 2004.



Reprezentantii Ministerului Finantelor si ai altor ministere au elaborat deja un proiect de acord, care va fi discutat cu reprezentantii FMI.



Un punct distinct al discutiilor il va reprezenta decizia Executivului de a utiliza veniturile din privatizare aferente anului 2004 pentru proiecte de infrastructura si reforma sistemului de pensii din Romania. UE a solicitat Romaniei sa continue relatia cu FMI pentru a nu inregistra derapaje economice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels