Eveniment

Iohannis după întâlnirea cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: Avem programe, avem soluţii pentru finanţarea deficitului bugetar. Ne dorim cu toţii să avem o finanţare bună pentru deficit ca să nu fie nevoie de măsuri suplimentare de austeritate

Iohannis după întâlnirea cu guvernatorul BNR, Mugur...

Autor: Alex Ciutacu

08.05.2020, 14:25 18259

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit astăzi cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pentru a discuta modalităţi de finanţare a deficitului bugetar, estimat de Comisia Europeană la 9,2% pentru 2020 şi 11,4% pentru 2021.

„Avem programe, avem soluţii pentru finanţarea deficitului, pentru revigorarea economică şi credem că dacă facem lucrurile aşa cum trebuie, atunci avem şanse bune să îşi revină economia românească şi să ieşim destul de repede din situaţia total neplăcută, din situaţia de criză în care ne găsim acum”, a spus preşedintele Iohannis.

Previziunile de primăvară publicate de Comisia Europeană arată că PIB-ul României va cădea cu 6% în 2020, urmând o revenire de 4,2% în 2021. În acelaşi timp, şomajul ajunge la 6,5%, iar deficitul bugetar la minus 9,2% în 2020 şi 11,4% în 2021, cel mai ridicat din toată Uniunea Europeană.

„Am avut o discuţie lungă şi am reuşit nu doar să atingem temele importante, ci să venim cu soluţii foarte bune. Am discutat siutaţia economică. Ne-am concentrat pe două teme: prima fiind deficitul bugetar. Este clar că vom avea un deficit mai mare decât a fost iniţial planificat, iar acest deficit trebuie finanţat. (...) Ceea ce ne dorim cu toţii este să avem o finanţare bună pentru deficit ca să nu fie nevoie de măsuri suplimentare de austeritate”, a mai spus preşedintele Iohannis.

Cât de scump se finanţează România

Costurile de finanţare în euro pentru statul român au crescut brusc de la 1,2% la 3,2% pentru titlurile de stat cu scadenţa la 10 ani, întrucât România aşteaptă la începutul lunii iunie o decizie importantă de la agenţia de rating S&P, a explicat Mihai Purcărea, CEO al BRD Asset Management, în cadrul Videoconferinţei ZF „Restart România. Cum va arăta noua eră economică”.

„Vorbim de costuri de finanţare foarte mari pentru România şi toată Europa de Est, dar parcă puţin mai mult în România. Înainte de începerea crizei, costul de finanţare în euro era undeva la 1,2%, acum vorbim de un cost de finanţare de 3,2% pe 10 ani. Dacă statul român ar ieşi să caute finanţare pe pieţele internaţionale ar trebui să plătească mai mult decât dublu decât acum 2 luni.”, a spus Mihai Purcărea, CEO al BRD Asset Management, în timpul evenimentului.

Purcărea spune că această evoluţie este strâns legată de deciziile privind ratingul, întrucât agenţia de rating S&P va anunţa în data de 5 iunie dacă reduce sau nu ratingul României sub cel de investiţii.

În ceea ce priveşte finanţarea în monedă locală, costurile aproape că s-au dublat, însă intervenţia BNR a reuşit să stăvilească aceste creşteri şi să ajungă la un nivel de mijloc.

„Până la intervenţia Băncii Naţionale costul de finanţare crescuse enorm de mult de la 3,8% înainte de criză la 6% pentru obligaţiunile în lei ale României. După intervenţia BNR, prin acea decizie de a cumpăra obligaţiuni în lei, costul de finanţare a scăzut la 4,7%. Este încă peste nivelul de la începutul crizei, însă a scăzut semnificativ”, a spus Mihai Purcărea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO