Eveniment

Isarescu: Mai usor cu criza pe scari

Isarescu: Mai usor cu criza pe scari
23.02.2009, 19:46 312

Previziunile prea pesimiste de curs sunt periculoase, pentru ca pot ajunge sa se autoindeplineasca, a subliniat ieri guvernatorul BNR Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa fulger organizata la sediul bancii centrale.

"Mai usor cu criza pe scari, ca am ajuns in extrema cealalta. Acest cuvant a devenit prea des folosit fara acoperire. Nu sunt pentru o abordare prea optimista, dar nici pentru un defetism exagerat. Un curs foarte depreciat, care ar parea realist, iti creeaza mai multe anticipatii de depreciere", a spus Isarescu in fata jurnalistilor chemati la Banca Nationala.
Guvernatorul a mai spus ieri ca sunt motive puternice care sustin ipoteza ca bancile straine vor continua sa sustina financiar subsidiarele locale. "Ne bazam pe profitabilitatea operatiunilor din Romania. Parerea mea este ca vor ramane profitabile, in ciuda defetismului si in acest an." Seful BNR admite totusi ca va exista o "perceptie extrem de puternica" privind scaderea creditarii, desi soldul va continua sa urce, in conditiile in care evolutia va fi comparata cu cresterea rapida din prima jumatate a anului trecut.
Seful BNR considera ca Romania nu poate fi inclusa "la gramada" alaturi de celelalte state din regiune, avand unele avantaje, cum ar fi nivelul foarte ridicat al rezervelor minime obligatorii - care alimenteaza rezervele valutare, unul dintre principalii indicatori de incredere urmariti de analistii straini- dar si dobanzi ridicate, in conditiile in care politica monetara a trebuit sa contrabalanseze pana acum politicile fiscale si de venituri relaxate. Toate monedele din regiune au fost in ultima luna sub o presiune puternica de depreciere, dupa ce investitorii au ajuns sa considere ca aceste economii se vor confrunta cu recesiuni dramatice, pe fondul prabusirii cererii, dar si a finantarii externe si care ar ajunge sa destabilizeze si sistemele financiare.
Forintul maghiar si zlotul polonez s-au prabusit luna aceasta la minime istorice. Leul, care atinsese un minim istoric in ianuarie, a fost ferit de acest val de depreciere doar de interventiile BNR, spun analistii. Comparativ cu inceputul anului, forintul si zlotul au pierdut cate 14%, in timp ce leul si coroana ceha au inregistrat deprecieri de 6%-7%. Aceasta a fost prima data cand bancile centrale din regiunea Europei Centrale si de Est au avut o reactie concertata la evolutiile de pe pietele financiare. "Anul are 12 luni, iar mai ales pe curs vedem si reveniri. Experienta anului trecut ne arata ca nu putem sa facem extrapolari", a spus Isarescu. In 2008 leul a inregistrat o depreciere puternica in primele doua luni, cursul urcand de la 3,6 la 3,8 lei/euro, insa ulterior s-a stabilizat in cadrul acestei benzi pana in decembrie.
In ultimele zile, autoritatile din Ungaria si Cehia au avut declaratii publice privind disconfortul fata de deprecierea foarte rapida a monedelor, in timp ce in Polonia guvernul a admis ca ar putea fi nevoit sa apeleze la un imprumut extern.
Pe plan local, oficialii BNR au aratat in mai multe randuri ca la aceste niveluri, de 4,3 lei/euro, deprecierea cursului este mai mare decat ar justifica fundamentele economice.
Vezi pagina

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO