Eveniment

Cine a fost John Queeny, cel care a pus pentru prima oară pe piaţă în Statele Unite zaharina. Cu 5.000 de dolari el a fondat Monsanto Chemical Works, care mai apoi a ajuns una dintre cele mai mari companii chimice din lume. Numele Monsanto vine de la soţia sa

Cine a fost John Queeny, cel care a pus pentru prima...

Autor: Andra Stroe

25.06.2023, 14:37 528

Antreprenorul John Queeny a avut parte şi de gustul amar al eşecului, când fabrica pe care o cumpărase cu economiile „de-o viaţă” a ars a doua zi după achiziţie, dar şi de gustul dulce al succesului, odată cu următorul business lansat – primul producător de zaharină din Statele Unite –, un pariu riscant, dar inspirat, care s-a transformat într-un gigant cumpărat, în urmă cu câţiva ani, de Bayer.

John Francis Queeny s-a născut în vara anului 1859 în Chicago, Illinois. Forţat de împrejurări, la vârsta de numai 12 ani a fost nevoit să renunţe la şcoală şi să îşi găsească un loc de muncă, pentru a-şi ajuta familia în criza ce a urmat Marelui Incendiu din Chicago. În 1897 s-a angajat la una dintre cele mai mari companii farmaceutice la acea vreme, Meyer Brothers Drug Company. La doi ani distanţă, folosind toate economiile strânse până atunci, a cumpărat o rafinărie de sulf. Dar a doua zi de la achiziţie, a pierdut totul într-un incendiu.

Nu a renunţat însă la ideea de a-şi întemeia propria companie, aşa că, după alţi doi ani, a pus bazele producătorului de zaharină Monsanto Chemical Works, păstrându-şi în continuare locul de muncă din compania pentru care lucra. El a lansat businessul cu o investiţie de 5.000 de dolari, 1.500 din surse proprii şi restul, împrumutaţi de la un producător local de sare. Alegerea obiectului de activitate a fost una riscantă, dar inspirată, căci la acea vreme unicul competitor era o companie din Germania. Numele businessului a fost inspirat de al soţiei sale, Olga Mendez Monsanto. În 1905 afacerea a intrat pe profit, însă abia anul următor antreprenorul şi-a dat demisia de la Meyer Brothers pentru a se focusa full time pe propriul business. 

În 1928 a decis că e momentul să se retragă din business, aşa că i-a cedat frâiele afacerii fiului său, Edgar. Sub conducerea acestuia, compania a cunoscut o evoluţie spectaculoasă, ajungând, în anii ’70, unul dintre cei mai mari producători de recolte modificate din Statele Unite.

Antreprenorul a avut doi copii din căsnicia cu Olga şi a murit în primăvara anului 1933, la 73 de ani.

În 2018, Monsanto, care până la acea dată a fost tranzacţionată la bursa din New York sub simbolul MON, a fost achiziţionată de conglomeratul german Bayer, într-o tranzacţie de 66 de miliarde de dolari.   

 

Carte de vizită

John Francis Queeny, Fondator, Monsanto

1. S-a născut pe 17 august 1895 în Chicago, Illinois;

2. A început să lucreze de la
12 ani, după dezastrul produs de Marele Incendiu din Chicago;

3. A fost angajat al companiei farmaceutice Meyer Brothers Drug Company;

4. Prima iniţiativă antreprenorială a fost sortită eşecului, antreprenorul pierzând toate economiile
într-un incendiu care a ars fabrica pe care tocmai o cumpărase;

5. A fondat apoi primul producător de zaharină din Statele Unite, Monsanto, care a fost achiziţionat ulterior de gigantul Bayer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO