Eveniment

KPMG: Cash-ul trebuie sa fie prioritatea firmelor

02.12.2008, 18:02 15

Companiile care vor sa iasa invingatoare din criza trebuie sa acorde o atentie sporita managementului trezoreriei si sa isi construiasca o strategie pe termen lung de a mentine fluxurile de capital de lucru, spun reprezentantii departamentului de consultanta financiara din cadrul KPMG, una dintre cele mai mari companii de audit si consultanta.

"Multe companii cauta solutii temporare pentru a obtine lichiditate imediata. Societatile ar trebui in schimb sa elaboreze o strategie de management al cash-flow-ului pe termen lung, astfel incat sa primeasca informatii exacte si prompte de la clienti si sa transmita o parte din acestea furnizorilor", spune Wilson Balachandra, partener in cadrul departamentului de consultanta financiara al KPMG.
Compania a derulat un sondaj la nivel international, la care au participat directorii financiari din 500 de companii din Europa si Statele Unite care a relevat faptul ca firmele se concentreaza pe solutii pe termen scurt pentru a diminua presiunea creata de criza financiara, prin negocierea unor termene de plata mai lungi cu furnizorii lor si inasprirea conditiilor de creditare.
Serban Toader, senior partner al biroului local KPMG, spune ca pana in prezent economia Romaniei nu a fost foarte grav afectata de criza financiara mondiala, dar ca au inceput sa apara dificultati legate de acesul la finantare al companiilor si bancile au devenit mai precaute in acordarea imprumuturilor.
"In consecinta, firmele romanesti ar trebui sa urmareasca cu atentie evolutia situatiei globale si sa se pregateasca pentru o perioada in care riscul lipsei de lichiditati ar putea sa creasca", a spus Toader.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels