Eveniment

Lacul de decantare a deşeurilor toxice din Ungaria, sub control. Kolontar şi Devecser, încă în stare de alertă

Lacul de decantare a deşeurilor toxice din Ungaria, sub control. Kolontar şi Devecser, încă în stare de alertă

Autor: Adrian Voicu

10.10.2010, 13:15 33

Inginerii unguri nu au mai detectat nicio nouă spărtură în laculde decantare a rezidurilor toxice produse de fabrica de aluminiudin apropierea satului Kolontar, au declarat duminică mai mulţioficiali ungari, exprimându-şi de asemenea speranţele că nu vor maiexista pericole de deversare asemănătoare celor din urmă cu osăptămână în urma cărora au murit 7 persoane.

Purtătorul de cuvânt al agenţiei pentru controlul dezastrelordin Ungaria, Tibor Dobson, a declarat că vechile spărturi au fostrepearate, dar că este încă prea devreme pentru a lua înconsiderare o posibilă reducere a nivelului de alertă. În jurullacului au fost construiţi pereţi de protecţie pentru a opri oricealtă deversare accidentală.

Sâmbătă aproape toată populaţia satului Kolontar de 800 deeprsoane a fost evacuată, după ce premierul ungar Viktor Orban adeclarat că peretele de nord al lacului de decantare are "marişanse" să se dărâme ca urmare a unor crăpături detectate deingineri.

Locuitorilor satului aflat la nord de Kolontar, Devecser, li s-acerut să îşi facă un bagaj pentru a fi pregătiţi să părăsească zonaîn caz de nevoie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24