Eveniment

Lipsa forţei de muncă loveşte puternic în companiile străine. FIC: România a devenit necompetitivă din punctul de vedere al disponibilităţii forţei de muncă calificate

Autor: Iulian Anghel

27.09.2018, 00:07 1006

♦ România nu mai este competitivă din punctul de vedere al disponibilităţii forţei de muncă calificate şi are probleme legate de competitivitate în domeniul fiscal, în ciuda faptului că fiscalitatea pe capital este foarte scăzută ♦ Datele sunt consemnate în „Indicele de Percepţie“ realizat bianual de Consiliul Investitorilor Străini (FIC), ale cărui companii au afaceri în România de peste 180 de miliarde de lei şi peste 200.000 de angajaţi.

Potrivit anunţului făcut miercuri de FIC, pentru prima dată din 2015, de când consiliul realizează „Indicele de Percepţie“, majoritatea respondenţilor spun că România nu mai este competitivă din punctul de vedere al disponibilităţii forţei de muncă calificate (53,4% în septembrie curent faţă 45% în martie).

În urmă cu doi ani, doar 25% dintre respondenţi acuzau probleme legate de lipsa forţei de muncă.

Problema ar putea apărea, într-un fel, surprinzătoare, având în vedere că firmele străine au avut sau păreau a avea, până acum, un acces mai bun la forţa de muncă decât companiile româneşti şi graţie nivelului de salarizare superior.

„În ultima vreme şi în zona companiilor străine înregistrăm o dete­riorare a accesului la forţa de muncă adecvată, la forţa de muncă bine pre­gătită. Ceea ce înainte părea că este o problemă a companiilor cu capital româ­nesc se extinde şi devine şi o problemă a companiilor cu capital străin, de fapt, o problemă a economiei în ansamblul ei“, comentează Daniel Anghel, partener în cadrul diviziei de taxe şi impozite a PwC şi vicepreşedinte al FIC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO