Eveniment

Magistrala IV a metroului, in 2005

30.10.2003, 00:00 21



Tronsonul de metrou 1 Mai - Zarea, parte a magistralei IV (Gara de Nord - 1 Mai), va fi pus in functiune in cursul anului 2005, a declarat ieri Miron Mitrea, ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, cu ocazia unei vizite de control pe santierele viitorului traseu subteran.



Lucrarile de constructie a acestui tronson au inceput in 1989, insa sapte ani mai tarziu au fost sistate din cauza lipsei finantarii. Proiectul a fost reluat in noiembrie 2002, in baza unui credit acordat de Banca Europeana de Investitii, iar in prezent este definitivata 70% din structura primara a tronsonului. Consolidarea si reabilitarea tunelelor este realizata in proportie de 14%, in vreme ce etansarea acopera doar 3% din total.



"La ora actuala exista finantare doar pentru lucrarile de consolidare, fondurile provenind de la Banca Europeana pentru Investitii", a spus Mitrea.



Sumele alocate pentru consolidare se ridica la 26,94 milione euro, pana in prezent fiind realizate lucrari in valoare de 4,78 milioane euro.



Potrivit Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, echiparea cu elementele de infrastructura necesita fonduri de 12,35 milioane euro.



Tronsonul are o lungime totala de 2,67 kilometri si cuprinde doua statii, respectiv Pajura si Parc Bazilescu.



Ministrul Mitrea a mai declarat ca lucrarile de constructie a magistralei V, Drumul Taberei - Universitate, proiect evaluat la aproximativ 300 milioane euro, vor incepe in cursul anului 2006.



Tronsonul Drumul Taberei - Eroilor, care necesita o finantare de 191 milioane euro, este programat pentru finalizare in anul 2007, iar portiunea de la Eroilor la Universitate are ca termen limita anul 2010, investitia cifrandu-se la 102 milioane euro.



Conducerea Metrorex estimeaza ca extinderea retelei de metrou spre cartierul Drumul Taberei ar putea aduce un plus de aproximativ 100.000 de calatori pe zi, in conditiile in care actuala retea este utilizata de circa 350.000 de calatori pe zi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO