Eveniment

MAS: MApN are câţiva aşi în mânecă. Ce ar putea face militarii după declararea stării de urgenţă

MAS: MApN are câţiva aşi în mânecă. Ce ar putea...

Autor: Florin Jipa

15.03.2020, 14:28 26514

Ministerul Apărării poate desfăşura un spital de campanie, care poate fi folosit ca punct de triaj, sau chiar ambulatoriu. Acesta a fost folosit la mai multe exerciţii desfăşurate în colaborare cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din MAI şi poate veni în sprijinul unităţilor spitaliceşti.

Asigurarea de spaţii suplimentare pentru carantină Primăria Capitalei deja a făcut apel la toate entităţile pentru sprijin, conform unui anunţ pe pagina de Facebook a Gabrielei Firea. Sâmbătă, în cele 7 centre de carantină din Capitală, cu o capacitate de 450 de locuri, se aflau deja 270 de persoane, venite în special din Italia.

Garnizoanele din ţară au spaţii dotate cu paturi, grupuri sanitare, cantine şi infirmerii ce pot fi puse la dispoziţia autorităţilor locale, la cerere, scrie Monitorul Apărării.

Desfăşurarea spitalului militar

Ministerul Apărării Naţionale poate desfăşura un spital de campanie, care poate fi folosit ca punct de triaj, sau chiar ambulatoriu. Acesta a fost folosit la mai multe exerciţii desfăşurate în colaborare cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din MAI şi poate veni în sprijinul unităţilor spitaliceşti.

Folosirea spitalelor militare

MApN are nouă spitale medicale în marile oraşe ale ţării şi poate elibera spaţii pentru tratarea cetăţenilor infectaţi cu COVID-19. Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a distribuit deja pe pagina personală de facebook că a dat ordine pentru verficarea şi pregătirea capacităţilor medicale proprii pentru a fi în măsură, la nevoie, să se izoleze un număr de paturi, pentru tratarea / monitorizarea eventualelor cazuri de COVID-19;

Transportarea bolnavilor

Forţele armate pot pune la dispoziţia autorităţilor salvări, elicoptere, avioane, pentru transportul bolnavilor pe teritoriul ţării, în cazul în care se solicită acest lucru. Deja forţele aeriene au efectuat două zboruri pentru repatrierea unor români din Italia.

Distribuirea de produse de strictă necesitate

Militarii pot ajuta la distribuirea de medicamente, apă, hrană, obiecte de igienă şi îngrijire personală persoanelor care sunt în carantină sau autoizolare, dacă autorităţile locale sunt depăşite.

Suplimentarea cu personal medical

Personalul militar medical poate suplimenta şi ajuta spitalele civile, la nevoie.

Deja cadre medicale militare au ajutat la punctele de graniţă în vestul ţării pentru controlul celor care intrau în ţară din zone de risc.

Paza obiectivelor importante

În cazul în care reprezentanţii MAI vor avea multe misiuni ce au legătură cu COVID-19, militarii ar putea prelua de la aceştia paza unor obiective importante Dar ce este cel mai important, în caz de urgenţă trebuie să ne păstrăm calmul, să acţionăm pozitiv în folosul semenilor şi să sprijinim autorităţile statului.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat a comentat pe pagina de faceboom că “declararea stării de urgenţă este menită să ajute, să sprijine şi în niciun caz să creeze probleme. Este nevoie să fim solidari şi să avem încredere unii în ceilalţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO